Światowe ceny produktów mlecznych spadają w 2015 r.

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 166,8 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 21 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 210,4 punktu i o 1,43 proc. niższy niż w kwietniu 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.
Jest to już czternasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny zbóż, łagodniej zniżkowały ceny mięsa, a w przypadku cukru i olejów roślinnych odnotowano zwyżki.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w maju osiągnął pułap o 2,88% niższy w stosunku do jego poziomu z kwietnia i wynosił 167,5 punktu, co pozwala stwierdzić, że znów obserwowany jest tutaj trend spadkowy. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła, podczas gdy ceny serów pozostały stabilne. Powrót spadkowej tendencji jest odzwierciedla szczyt sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początek nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii.
Z drugiej strony spadające notowania pobudzają zainteresowanie na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w piątym miesiącu 2015 roku na poziomie o 29,9% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 5 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 176,07 punktu i była o 32,38% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 2% zwyżka cen cukru, która stanowi pierwsze bardziej znaczące odbicie od zniżkowego trendu od października 2014 r. jest przede wszystkim efektem powolnego startu nowego sezonu w centralnej i południowej Brazylii, gdzie ceny surowego cukru są pod presją wysokich dostaw. 2,6% zwyżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego i sojowego.
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!