REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny produktów mlecznych spadają w 2015 r.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 28-06-2015, 17:40
Światowe ceny produktów mlecznych spadają w 2015 r.

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 166,8 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 21 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 210,4 punktu i o 1,43 proc. niższy niż w kwietniu 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Jest to już czternasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny zbóż, łagodniej zniżkowały ceny mięsa, a w przypadku cukru i olejów roślinnych odnotowano zwyżki.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w maju osiągnął pułap o 2,88% niższy w stosunku do jego poziomu z kwietnia i wynosił 167,5 punktu, co pozwala stwierdzić, że znów obserwowany jest tutaj trend spadkowy. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła, podczas gdy ceny serów pozostały stabilne. Powrót spadkowej tendencji jest odzwierciedla szczyt sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początek nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii.

Z drugiej strony spadające notowania pobudzają zainteresowanie na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w piątym miesiącu 2015 roku na poziomie o 29,9% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 5 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 176,07 punktu i była o 32,38% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 2% zwyżka cen cukru, która stanowi pierwsze bardziej znaczące odbicie od zniżkowego trendu od października 2014 r. jest przede wszystkim efektem powolnego startu nowego sezonu w centralnej i południowej Brazylii, gdzie ceny surowego cukru są pod presją wysokich dostaw. 2,6% zwyżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego i sojowego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH