REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny przetworów mlecznych dalej spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 15-01-2015, 18:33

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 188,6 punktu i wciąż utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Indeks ten był o ponad 8,5% niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to plasował się na poziomie 206,2 punktu i o 1,67% niższy niż w listopadzie 2014 r. Jest to już dziewiąty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90.

Ponadto dynamika spadku była w grudniu wyższa niż w poprzednich miesiącach (-1,67% wobec -0,47%, czy 0,05% z listopada i października). Silniejszy spadek indeksu związany jest ze zniżkami cen olejów roślinnych, przetworów mlecznych, cukru i mięsa, podczas gdy nieznacznie zwyżkowały ceny zbóż, które nie były w stanie zrekompensować spadków cen wyżej wymienionych grup produktów rolno-spożywczych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za cały 2014 rok była o 3,85% niższa niż w 2013 r. i wyniosła 201,82 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął pułap o 2,29% mniejszy w stosunku do jego poziomu z listopada i wynosił 174 punkty, co było dziesiątym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r.

Od początku roku, kiedy ceny przetworów mlecznych były na wyjątkowo wysokich poziomach, ich notowania systematycznie spadały, głownie w wyniku zwiększenia dostępności eksportowej i ograniczenia importu, przede wszystkim z Chin i Rosji. W grudniu spadki nadal były widoczne, najdynamiczniej zniżkowały ceny mleka w proszku, wolniej spadały ceny masła i serów. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ostatnim miesiącu 2014 roku na poziomie o 34,12% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r.

Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za cały 2014 rok osiągnęła poziom 224,12 punktu i była o 7,72% niższa niż w analogicznym okresie 2013 roku. 4,8% zniżka cen cukru odzwierciedla wysoką podaż w głównych regionach produkcyjnych, w tym w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie, a także spadki cen ropy naftowej, w wyniku których mniejsze ilości surowca przeznaczane są na produkcję bioetanolu. Zniżka cen olejów roślinnych (-2,4%) nastąpiła głównie przez zniżki cen oleju palmowego w następstwie spadku produkcji biodiesla w związku z niższymi cenami ropy naftowej. Spadki byłyby jeszcze dynamiczniejsze, gdyby nie nadmierne deszcze w Malezji, które przyczyniły się do mniejszych zbiorów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH