Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych nadal rosną

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 20-09-2016, 18:50
Światowe ceny przetworów mlecznych nadal rosną
fot.PTWP

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 165,6 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej po lipcowym spadku, który przerwał notowany od pięciu miesięcy trend zwyżkowy. Indeks ten był o 6,87% wyższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 155 punktów, był natomiast o 1,95% wyższy niż w lipcu 2016 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Zwyżka do wartości najwyższej od maja 2015 roku nastąpiła na skutek wzrostu notowań wszystkich grup produktowych objętych indeksem, oprócz cen zbóż. W sierpniu najbardziej dynamicznie zwyżkowały ceny olejów roślinnych, przetworów mlecznych i cukru. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze osiem miesięcy 2016 r. to 156,42 punktu, jest ona o 7,02% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w sierpniu 2016 r. osiągnął pułap o 8,63% wyższy w stosunku do jego poziomu z lipca 2016 r. i wynosił 154,6 punktu, co jest już czwartą zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Powodem wzrostu są zwyżkujące ceny wszystkich artykułów mleczarskich objętych indeksem, a zwłaszcza cen serów, pełnotłustego mleka w proszku i masła.

Związane jest to z obawami co do perspektyw produkcyjnych w Oceanii w rozpoczynającym się sezonie 2016/2017 oraz spowolnieniem produkcji w krajach Unii Europejskiej m.in. na skutek działań UE promujących zmniejszanie produkcji mleczarskiej. Wszystko to doprowadziło do zmniejszenia dostaw eksportowych poniżej prognozowanych wcześniej wielkości. Stabilniej zachowywały się ceny odtłuszczonego mleka w proszku, co jest konsekwencją obfitych zapasów interwencyjnych w UE, które są postrzegane jako źródło przyszłych dostaw. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2016 roku na poziomie o 14,07% wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za osiem pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 138,45 punktu i była o 16,44% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

2,5% zwyżka cen cukru do najwyższej wartości od października 2012 roku odzwierciedla przede wszystkim dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej (real) w stosunku do amerykańskiego dolara (wzrost wartości reala o ok. 2% w skali miesięcznej w sierpniu). Silniejszy real wspiera międzynarodowe ceny cukru, ponieważ przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż. Zwyżki notowań wspierane są również przez oczekiwania deficytu na światowych rynkach w sezonie 2016/17 oraz perspektywy mniejszych zapasów w krajach azjatyckich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH