REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny przetworów mlecznych nadal rosną

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 20-09-2016, 18:50
Światowe ceny przetworów mlecznych nadal rosną
fot.PTWP

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 165,6 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej po lipcowym spadku, który przerwał notowany od pięciu miesięcy trend zwyżkowy. Indeks ten był o 6,87% wyższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 155 punktów, był natomiast o 1,95% wyższy niż w lipcu 2016 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Zwyżka do wartości najwyższej od maja 2015 roku nastąpiła na skutek wzrostu notowań wszystkich grup produktowych objętych indeksem, oprócz cen zbóż. W sierpniu najbardziej dynamicznie zwyżkowały ceny olejów roślinnych, przetworów mlecznych i cukru. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze osiem miesięcy 2016 r. to 156,42 punktu, jest ona o 7,02% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w sierpniu 2016 r. osiągnął pułap o 8,63% wyższy w stosunku do jego poziomu z lipca 2016 r. i wynosił 154,6 punktu, co jest już czwartą zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Powodem wzrostu są zwyżkujące ceny wszystkich artykułów mleczarskich objętych indeksem, a zwłaszcza cen serów, pełnotłustego mleka w proszku i masła.

Związane jest to z obawami co do perspektyw produkcyjnych w Oceanii w rozpoczynającym się sezonie 2016/2017 oraz spowolnieniem produkcji w krajach Unii Europejskiej m.in. na skutek działań UE promujących zmniejszanie produkcji mleczarskiej. Wszystko to doprowadziło do zmniejszenia dostaw eksportowych poniżej prognozowanych wcześniej wielkości. Stabilniej zachowywały się ceny odtłuszczonego mleka w proszku, co jest konsekwencją obfitych zapasów interwencyjnych w UE, które są postrzegane jako źródło przyszłych dostaw. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2016 roku na poziomie o 14,07% wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za osiem pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 138,45 punktu i była o 16,44% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

2,5% zwyżka cen cukru do najwyższej wartości od października 2012 roku odzwierciedla przede wszystkim dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej (real) w stosunku do amerykańskiego dolara (wzrost wartości reala o ok. 2% w skali miesięcznej w sierpniu). Silniejszy real wspiera międzynarodowe ceny cukru, ponieważ przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż. Zwyżki notowań wspierane są również przez oczekiwania deficytu na światowych rynkach w sezonie 2016/17 oraz perspektywy mniejszych zapasów w krajach azjatyckich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH