Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 12-08-2015, 19:55
Światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadają
fot.żelaznastudio

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 164,6 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 19,4% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 204,2 punktu i o 1,04% niższy niż w czerwcu 2015 r. Jest to już szesnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90 – informuje FAMMU/FAPA.

Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny olejów roślinnych. Łagodne zwyżki, które odnotowano w przypadku cen cukru i zbóż nie zrekompensowały tych spadków. Ceny mięs uległy niewielkim zmianom. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu osiągnął pułap o 7,15% niższy w stosunku do jego poziomu z czerwca i wynosił 149,1 punktu, co jest czwartym spadkiem z rzędu po marcowej zwyżce. Najbardziej dynamicznie spadły ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego, zniżkowały również ceny masła i serów.

Spadkowa tendencja jest odzwierciedleniem wysokiej sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początku nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w siódmym miesiącu 2015 roku na poziomie o 34,1% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 7 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 169,99 punktu i była o 32,56% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 2,5% zwyżka cen cukru, jest efektem doniesień o niesprzyjających warunkach zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto duża część trzciny cukrowej w Brazylii przekierowywana jest do produkcji bioetanolu zamiast cukru.

5,5% zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek spadków cen oleju palmowego i sojowego. Światowe ceny oleju palmowego spadły w związku z rosnącą produkcją w Azji południowo- Wschodniej oraz spowolnieniem zamówień eksportowych z Malezji. Spadki cen oleju sojowego napędzały dodatkowo większe dostępności eksportowe w Ameryce Północnej i korzystne perspektywy dla rozwoju podaży w sezonie 2015/16.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH