REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 12-08-2015, 19:55
Światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadają
fot.żelaznastudio

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 164,6 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 19,4% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 204,2 punktu i o 1,04% niższy niż w czerwcu 2015 r. Jest to już szesnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90 – informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny olejów roślinnych. Łagodne zwyżki, które odnotowano w przypadku cen cukru i zbóż nie zrekompensowały tych spadków. Ceny mięs uległy niewielkim zmianom. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu osiągnął pułap o 7,15% niższy w stosunku do jego poziomu z czerwca i wynosił 149,1 punktu, co jest czwartym spadkiem z rzędu po marcowej zwyżce. Najbardziej dynamicznie spadły ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego, zniżkowały również ceny masła i serów.

Spadkowa tendencja jest odzwierciedleniem wysokiej sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początku nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w siódmym miesiącu 2015 roku na poziomie o 34,1% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 7 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 169,99 punktu i była o 32,56% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 2,5% zwyżka cen cukru, jest efektem doniesień o niesprzyjających warunkach zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto duża część trzciny cukrowej w Brazylii przekierowywana jest do produkcji bioetanolu zamiast cukru.

5,5% zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek spadków cen oleju palmowego i sojowego. Światowe ceny oleju palmowego spadły w związku z rosnącą produkcją w Azji południowo- Wschodniej oraz spowolnieniem zamówień eksportowych z Malezji. Spadki cen oleju sojowego napędzały dodatkowo większe dostępności eksportowe w Ameryce Północnej i korzystne perspektywy dla rozwoju podaży w sezonie 2015/16.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH