REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny przetworów mlecznych stabilne w styczniu 2017 r.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 15-02-2017, 19:56

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 173,8 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej o 2,15% po 1% zniżce w grudniu (po aktualizacji danych). Indeks ten był o 16,4% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 roku, kiedy to plasował się na poziomie 149,3 punktu. Wspomniana zwyżka w skali miesięcznej do wartości najwyższej od lutego 2015 roku nastąpiła na skutek dynamicznych wzrostów cen cukru, olejów roślinnych i zbóż, podczas gdy ceny mięsa i przetworów mlecznych były stabilne – informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za ubiegły, 2016 rok to 161,6 punktu, jest ona o 1,47% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu 2017 r. osiągnął pułap zaledwie o 0,2% wyższy w stosunku do jego poziomu z grudnia 2016 r. i wynosił 193 punkty, co jest pewną stabilizacją po ośmiomiesięcznej serii zwyżek. Powodem takiej sytuacji jest m.in. stopniowe przejście sezonowego szczytu produkcji z półkuli południowej do północnej, ponadto wielu czołowych importerów artykułów mleczarskich zaopatrzyło się w wystarczające zapasy w poprzednich miesiącach, w związku z czym w styczniu na globalnym rynku mleczarskim obserwowana była znikoma aktywność w handlu zagranicznym. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w pierwszym miesiącu 2017 roku na poziomie o 28,8% wyższym niż w analogicznym okresie 2016 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 2016 r. osiągnęła wynik 153,77 punktu i była 4,1% niższa niż w 2015 roku.

Niemal 10% zwyżka cen cukru (po dwóch z rzędu spadkach w skali miesięcznej) jest przede wszystkim odzwierciedleniem oczekiwań niedoboru tego produktu w skali światowej w sezonie 2016/17. Gorsze perspektywy rozwoju produkcji cukru są przypisywane głównie osłabionym dostawom w niektórych kluczowych regionach produkcji cukru, zwłaszcza w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie, ale także w Indiach (drugi co do wielkości producent światowy) i Tajlandii.

1,8% miesięczna zwyżka cen olejów roślinnych (trzecia z rzędu) do wartości najwyższej od czerwca 2014 roku, nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego. Jego ceny wzrosły do wartości najwyższych od 30 miesięcy, a spowodowane są obawami powstałym w związku z powolnym ożywieniem produkcji w Azji Południowo-Wschodniej i niskim poziomem zapasów światowych, podczas gdy popyt importowy pozostaje silny. W ubiegłym miesiącu rosły również ceny oleju rzepakowego. Napędzane były one przez perspektywy ograniczonych dostaw w sezonie 2016/17. Końcową wartość indeksu cen olejów roślinnych złagodziły doniesienia o dostatecznej podaży światowej oleju sojowego, pomimo ostatnich korekt prognoz dla upraw soi w USA i Argentynie, które zakładają obniżenie produkcji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (27 343) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH