Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-08-2013, 20:17
Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają

Ostatnie zwyżki poziomu indeksu cen żywności FAO, jakie miały miejsce w marcu i kwietniu bieżącego roku związane były z bardzo dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych. Od trzech miesięcy ceny tych produktów spadają, zniżkuje także indeks cen żywności FAO - informuje FAMMU/FAPA.

W lipcu indeks ten był o 1,98% mniejszy niż w czerwcu. Wpływ na spadek miały wspomniane zniżki cen produktów mleczarskich (- 1,09%), a także 1,5% spadek cen cukru, 3,7% zniżka cen zbóż i 3,3% spadek cen produktów oleistych podczas gdy ceny mięsa były stabilne.

Obserwowane w ostatnich miesiącach zniżki cen cukru związane są z przewidywaną dużą nadwyżką podaży w głównych obszarach produkcyjnych (zwłaszcza w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie), ponadto dodatkową presję na międzynarodowe ceny cukru wywierają spadające ceny etanolu w Brazylii co stanowi zachętę do przetwarzania większych ilości trzciny cukrowej na cukier, zamiast na etanol. Spadek indeksu cen zbóż FAO nastąpił głownie na skutek spadku cen kukurydzy w związku z korzystną pogodą, przez co przewidywany jest znaczny wzrost produkcji w wiodących krajach.

Spadły także ceny pszenicy, ale zniżki te ograniczane są przez silny popyt eksportowy, natomiast zmiany cen ryżu są zróżnicowane w zależności od regionu: spadki cen w Tajlandii i zwyżki w Wietnamie. Spadek notowań produktów oleistych odzwierciedla zarówno zniżki cen soi, jak i oleju palmowego. Zniżki cen oleju sojowego nastąpiły na skutek wyższej niż przewidywano podaży eksportowej w Ameryce Południowej (zwłaszcza w Argentynie) w połączeniu ze słabym popytem, a także w związku z dobrymi perspektywami uprawy soi w USA. Notowania oleju palmowego natomiast spadają na skutek nadprodukcji w połączeniu z niższym niż oczekiwano popytem, zwłaszcza z Chin.

Notowania indeksu cen mięsa FAO uległy 0,25% spadkowi. W ubiegłym miesiącu zwyżkowały ceny drobiu i wieprzowiny, podrożały natomiast wołowina i mięso owcze. Istnieją przesłanki, że międzynarodowe ceny mięsa będą spadać w obliczu spadku popytu na przywóz - szczególnie z krajów azjatyckich - odzwierciedlając wzrost produkcji i w niektórych przypadkach nagromadzenie zapasów produkowanych mięsa. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 205,9 punktu, i był o 3,29% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 212,4 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 7 miesięcy bieżącego roku jest o 0,21% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu zmniejszył się o 1,09% w stosunku do jego poziomu z czerwca i osiągnął wartość 236,3 punktu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH