Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-08-2013, 20:17
Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają

Ostatnie zwyżki poziomu indeksu cen żywności FAO, jakie miały miejsce w marcu i kwietniu bieżącego roku związane były z bardzo dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych. Od trzech miesięcy ceny tych produktów spadają, zniżkuje także indeks cen żywności FAO - informuje FAMMU/FAPA.

W lipcu indeks ten był o 1,98% mniejszy niż w czerwcu. Wpływ na spadek miały wspomniane zniżki cen produktów mleczarskich (- 1,09%), a także 1,5% spadek cen cukru, 3,7% zniżka cen zbóż i 3,3% spadek cen produktów oleistych podczas gdy ceny mięsa były stabilne.

Obserwowane w ostatnich miesiącach zniżki cen cukru związane są z przewidywaną dużą nadwyżką podaży w głównych obszarach produkcyjnych (zwłaszcza w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie), ponadto dodatkową presję na międzynarodowe ceny cukru wywierają spadające ceny etanolu w Brazylii co stanowi zachętę do przetwarzania większych ilości trzciny cukrowej na cukier, zamiast na etanol. Spadek indeksu cen zbóż FAO nastąpił głownie na skutek spadku cen kukurydzy w związku z korzystną pogodą, przez co przewidywany jest znaczny wzrost produkcji w wiodących krajach.

Spadły także ceny pszenicy, ale zniżki te ograniczane są przez silny popyt eksportowy, natomiast zmiany cen ryżu są zróżnicowane w zależności od regionu: spadki cen w Tajlandii i zwyżki w Wietnamie. Spadek notowań produktów oleistych odzwierciedla zarówno zniżki cen soi, jak i oleju palmowego. Zniżki cen oleju sojowego nastąpiły na skutek wyższej niż przewidywano podaży eksportowej w Ameryce Południowej (zwłaszcza w Argentynie) w połączeniu ze słabym popytem, a także w związku z dobrymi perspektywami uprawy soi w USA. Notowania oleju palmowego natomiast spadają na skutek nadprodukcji w połączeniu z niższym niż oczekiwano popytem, zwłaszcza z Chin.

Notowania indeksu cen mięsa FAO uległy 0,25% spadkowi. W ubiegłym miesiącu zwyżkowały ceny drobiu i wieprzowiny, podrożały natomiast wołowina i mięso owcze. Istnieją przesłanki, że międzynarodowe ceny mięsa będą spadać w obliczu spadku popytu na przywóz - szczególnie z krajów azjatyckich - odzwierciedlając wzrost produkcji i w niektórych przypadkach nagromadzenie zapasów produkowanych mięsa. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 205,9 punktu, i był o 3,29% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 212,4 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 7 miesięcy bieżącego roku jest o 0,21% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu zmniejszył się o 1,09% w stosunku do jego poziomu z czerwca i osiągnął wartość 236,3 punktu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 093) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH