Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż zniżkują

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 17-05-2016, 20:17
Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż zniżkują
Fot. Fotolia

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 151,8 punktu, zwyżkując tym razem nieco dynamiczniej niż przed miesiącem po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.) do stycznia 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Indeks ten był wciąż o niemal 10% niższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 168,4 punktu, był natomiast o 0,75% wyższy niż w marcu 2016 r. Zwyżka ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen zbóż, które zrekompensowały spadki cen przetworów mlecznych i cukru. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze cztery miesiące 2016 r. to 150,36 punktu, jest ona o 13,4% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu 2016 r. osiągnął pułap o 2,2% niższy w stosunku do jego poziomu z marca 2016 r. i wynosił 127,4 punktu, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Ponadto główni eksporterzy mają problemy ze zbyciem dużej ilości zapasów. Najbardziej dynamicznie wciąż spadały ceny masła i serów.

W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku zniżki cen wyhamowały na skutek unijnego programu skupu interwencyjnego OMP zapewniając orientacyjną cenę bazową dla transakcji międzynarodowych. Ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP) także spadały. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w czwartym miesiącu 2016 roku na poziomie o ponad 26% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za cztery pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 136,21 punktu i była o 23,6% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku. 1,7% zniżka cen cukru z najwyższego poziomu od listopada 2014 r. odzwierciedla wysoką dostępność eksportową w Brazylii związaną z niebywałym urodzajem (drugie co do wielkości, największe zbiory w Brazylii w historii) i oczekiwaniami zmniejszonego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu. Jednak możliwości zmniejszonej produkcji cukru w innych częściach świata (w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach ) ograniczyły spadek cen globalnych.

 4,1% zwyżka cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od sierpnia 2014 roku, nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego (najważniejszy produkt objęty indeksem) do wartości najwyższej od ponad 17 miesięcy. Nastąpiło to w związku z globalną stagnacją i doniesieniami o niskich zapasach w Azji Południowo-Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w najbliższych miesiącach. Szczególnie ze względu na susze w Malezji i Indonezji. Ceny oleju sojowego również wzrosły w kwietniu, a nastąpiło to na skutek niekorzystnych perspektyw produkcji w Ameryce Południowej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH