REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż zwyżkują

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 20-11-2016, 14:24
Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż zwyżkują
fot.PTWP

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 172,6 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej po raz drugi z rzędu lipcowym spadku, który przerwał notowany od pięciu miesięcy trend wzrostowy. Indeks ten był o 9,1% wyższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 158,2 punktu, był także o 0,7% wyższy niż we wrześniu 2016 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Mało dynamiczna zwyżka w skali miesięcznej do wartości najwyższej od marca 2015 roku nastąpiła na skutek silnych wzrostów notowań cukru i przetworów mlecznych, podczas gdy ceny zbóż zwyżkowały mało dynamicznie, al. Ceny olejów roślinnych i mięsa spadły. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze dziesięć miesięcy 2016 r. to 159,63 punktu, jest ona o 3,8% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku 2016 r. osiągnął pułap o 3,9% wyższy w stosunku do jego poziomu z września 2016 r. i wynosił 182,8 punktu, co jest już szóstą zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Powodem wzrostu są zwyżkujące ceny wszystkich artykułów mleczarskich objętych indeksem, a zwłaszcza cen masła, którego zapasy są ograniczone, a silny popyt wewnętrzny w UE w połączeniu z rosnącym zapotrzebowaniem z głównych krajów importujących napędza zwyżki cen tego produktu mleczarskiego.

Dynamicznie rosną także ceny serów, a w przypadku mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego notowane są skromniejsze podwyżki. Ponadto niższa niż oczekiwano produkcja mleka w UE oraz w Oceanii budzi obawy o mniejsze dostawy eksportowe przetworów mlecznych w kolejnych miesiącach, co dodatkowo napędza zwyżki cen. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziesiątym miesiącu 2016 roku na poziomie o 17,5% wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za dziesięć pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 146,63 punktu i była o 9,67% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

3,4% zwyżka cen cukru (szósty z rzędu wzrost w skali miesięcznej) do najwyższej wartości od kwietnia 2012 roku odzwierciedla przede wszystkim doniesienia o niższych niż oczekiwano zbiorach trzciny cukrowej w głównym regionie produkcji – Brazylii (największy producent i eksporter cukru na świecie), co jest konsekwencją wyjątkowo niesprzyjających warunków atmosferycznych. Ponadto zwyżki cen cukru w skali światowej napędzają dodatkowo informacje o niższej produkcji u drugiego światowego potentata – Indii, co może skutkować koniecznością importu tego produktu przez ten kraj, aby zaspokoić popyt wewnętrzny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (18 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 171)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH