Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny przetworów mlecznych znów spadają

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-12-2015, 18:10
Światowe ceny przetworów mlecznych znów spadają

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,7 punktu i po dwóch miesiącach zwyżek powrócił na trend spadkowy, który obserwowany jest od marca 2014 roku – informuje FAMMU/FAPA.

Indeks ten był o niemal 18,1% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 191,3 punktu, był też o 1,7% niższy niż w październiku 2015 r. Zniżka ta nastąpiła w wyniku spadku cen wszystkich towarów objętych indeksem oprócz cen cukru, które dynamicznie wzrosły. W pozostałych przypadkach ceny rosną w wyniku umacniania się amerykańskiego dolara i ze względu na obfitą podaż.

 Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie osiągnął pułap o niemal 3% niższy w stosunku do jego poziomu z października i wynosił 151,1 punktu, co jest powrotem na trend spadkowy po dwóch miesiącach zwyżek. Powodem spadków jest ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej, wygląda na to, że główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych artykułów. Najbardziej dynamicznie spadały ceny mleka w proszku (pełnotłustego i odtłuszczonego) oraz masła, ceny serów natomiast były stabilne. Szacuje się, że w bieżącym sezonie mleczarskim produkcja w Oceanii będzie niższa niż przed rokiem, natomiast w UE osiągnie podobny poziom jak w sezonie 2014/2015. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w jedenastym miesiącu 2015 roku na poziomie o 15,2% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r.

Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 11 miesięcy 2015 r.osiągnęła poziom 161,31 punktu i była o 29,46% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.Ponad 4,6% zwyżka cen cukru do najwyższego poziomu od lutego i października 2015 r. wciąż jest w dużej mierze efektem zmian warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. W Brazylii (największy światowy producent cukru) nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpłynęły na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej, podczas gdy w Indiach, które są drugim światowym producentem, susza wpłynęła negatywnie na wydajność trzciny cukrowej.

Z brakiem opadów zmagają się również tacy producenci cukru jak Tajlandia, Filipiny, RPA i Wietnam. Biorąc pod uwagę obecne perspektywy produkcji dla Brazylii, Indii i Tajlandii, przewidywany deficyt produkcji w skali światowej w sezonie 2015/16 może być większy, niż początkowo zakładano. 3,1% zniżka cen olejów roślinnych, które w październiku odbiły się po spadku do najniższego poziomu od marca 2009 r. nastąpiła przede wszystkim na skutek niższych cen olejów palmowego i sojowego. Na spadki indeksu przełożyły si również zniżki cen energii. Światowe ceny oleju palmowego spadły w związku z tym, że osłabienie globalnego popytu importowego zbiegło się z większą niż oczekiwano produkcją w Azji Południowo-Wschodniej. Ceny oleju sojowego natomiast spadły na skutek poprawy perspektyw produkcji w USA i lepszych warunków pogodowych w Ameryce południowej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH