Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe ceny żywności spadają, ale przetwory mleczne drożeją

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 14-01-2013, 19:22
Światowe ceny żywności spadają, ale przetwory mleczne drożeją

Od października ubiegłego roku poziom indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, wykazuje delikatną tendencję spadkową. W grudniu odnotowano jego 1,1 proc. zniżkę. Zaistniałe zjawisko związane jest ze spadkiem cen wszystkich grup produktów objętych indeksem, poza cenami przetworów mlecznych - informuje FAMMU/FAPA.

Przede wszystkim bardzo dynamiczny spadek cen odnotowano w przypadku zbóż (-2,34%), który związany jest ze spadkiem cen kukurydzy spowodowanym przez wysokie dostawy tego zboża z Ameryki Południowej do USA, co zaspokoiło popyt na rynku, przy ograniczonej produkcji krajowej. Ponadto ze względu na oczekiwane wysokie zbiory, spadły światowe ceny ryżu, natomiast ceny pszenicy były względnie stabilne. Nieco mniejszą dynamiką cechowały się zniżki cen produktów oleistych (-1,9% w skali miesięcznej), które spadając od czterech miesięcy osiągnęły najniższy poziom od września 2010 r. (w dalszym ciągu związane jest to głównie z wzrostem wysokiej już podaży oleju palmowego w południowo wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym).

Spadki byłyby jeszcze silniejsze, gdyby nie perspektywa 2-3 miesięcznej napiętej sytuacji podażowo-popytowej w przypadku oleju sojowego i niższej niż zakładano podaży oleju słonecznikowego. Zniżkowały także ceny mięsa (-0,78%, głównie za sprawą niższych cen wieprzowiny, które spadły o ok. 2% w relacji miesięcznej, podczas gdy ceny innych mięs były stabilne) i cukru (-0,25%, zniżki związane są z oczekiwanym trzecim z rzędu wzrostem światowej produkcji i dużej podaży eksportowej w sezonie 2012/13, zwłaszcza w Brazylii).

Spadków tych nie był w stanie zrekompensować zaledwie 0,9% wzrost cen przetworów mlecznych. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 209,3 punktu, (211,7 w listopadzie 2012 r.) i był o 0,7% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 210,8 punktu.

Średnia wartość tego indeksu za całe 12 miesięcy ubiegłego roku była o niespełna 7% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz piąty z rzędu, w grudniu osiągnął poziom 196,8 punktu.

Wydaje się, że w ostatnim kwartale 2012 roku światowe ceny przetworów mlecznych ustabilizowały się po tym jak dynamicznie wzrastały od drugiej połowy roku. Notowane od sierpnia zwyżki związane były z niepewnością dostaw w połączeniu z silnym popytem światowym. Obecnie dostępność artykułów mleczarskich zwiększa się w związku z sezonowym wzrostem produkcji w krajach na półkuli południowej (głównie Australii i Nowej Zelandii), co wpływa stabilizująco na sytuację rynkową.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH