REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szósty niemiecki ser w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-06-2016, 18:50

W dniu 14 czerwca 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/924 z dnia 1 czerwca br. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Allgäuer Sennalpkäse (ChNP).

REKLAMA

Jest to ser twardy o długim okresie przechowywania, który wytwarza się w sposób tradycyjny i rzemieślniczy z nieprzetwarzanego mleka krowiego na obszarze Sennalpen należącym do Allgäu (niemiecki region geograficzny w południowo-zachodniej Szwabii, w Bawarii i częściowo Badenii-Wirtembergii) i poddaje obróbce ręcznej.

Jest on typowym produktem górskiego obszaru Allgäu. „Allgäuer Sennalpkäse” ma kształt kręgów cylindrycznych o wadze od 5 do 35 kg, średnicy od 30 do 70 cm i wysokości do 15 cm. Ma on podsuszoną skórkę o kolorze od pomarańczowo-żółtawego do brązowego. Miąższ jest półtwardy do aksamitnego i zwykle występują w nim dziurki o wielkości ziarenka grochu. Zabarwienie miąższu mieści się w wachlarzu od koloru kości słoniowej do żółtawego. Po trzymiesięcznym okresie dojrzewania kręgi serowe o wadze od 5 do 15 kg można ciąć i wprowadzać do obrotu jako młody „Allgäuer Sennalpkäse”. Zawartość suchej masy młodego „Allgäuer Sennalpkäse” wynosi przynajmniej 55%, zaś zawartość tłuszczu w suchej masie – przynajmniej 45%. Młody „Allgäuer Sennalpkäse” ma orzechowy, łagodny smak, subtelny i aromatyczny zapach oraz delikatną konsystencję.

Kręgi sera „Allgäuer Sennalpkäse” o wadze ponad 15 kg muszą dojrzewać przez przynajmniej cztery miesiące. Zawartość suchej masy dojrzałego „Allgäuer Sennalpkäse” wynosi przynajmniej 62%, zaś zawartość tłuszczu w suchej masie – przynajmniej 45%. Ser ten ma smak korzenny o odcieniu orzechowym, czasami również lekko podwędzany. W miarę dojrzewania „Allgäuer Sennalpkäse” nabiera pikantnego do ostrego smaku, a miąższ twardnieje i nabiera intensywniejszego zapachu, smaku i zabarwienia. Mleko stosowane do produkcji „Allgäuer Sennalpkäse” pochodzi od krów należących do typowej dla obszaru produkcji rasy bydła brązowego lub jej krzyżówek. Dopuszczone jest wyłącznie stosowanie mleka surowego z jednego lub kilku udojów danej hali, które to mleko w razie potrzeby jest schładzane. Mleko z udoju wieczornego zazwyczaj jest odtłuszczane. Do zakwaszania mleka dopuszcza się wyłącznie stosowanie naturalnej podpuszczki oraz kultur bakterii mlekowych.

Do „Allgäuer Sennalpkäse” nie dodaje się żadnych dodatków chemicznych ani środków konserwujących – oprócz soli kuchennej (obowiązkowo) oraz kultur bakteryjnych czerwonej mazi serowej (nieobowiązkowo) służących wzmocnieniu smaku i wsparciu tworzenia skórki. Warunki klimatyczne i nierówna rzeźba terenu obszary produkcji sprzyjają pasterstwu. Pastwiska, które w Allgäu zajmują 70 % gruntów rolnych, mają więc w tym regionie bardzo ważne znaczenie.

Ze względu na wypasanie zwierząt na wysoko położonych terenach alpejskich mleko jest bogate w takie substancje jak karotinoidy, terpeny i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które to substancje przyczyniają się w znacznym stopniu do osiągnięcia przez masę serową „Allgäuer Sennalpkäse” żółtego zabarwienia i aromatycznego zapachu oraz intensywnego, złożonego smaku.

„Allgäuer Sennalpkäse” jest szóstym niemieckim serem w unijnym rejestrze ChNP.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH