Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szwajcarzy rozwiązali tajemnicę dziur w serze

  • Autor: PAP
  • Data: 29-05-2015, 07:22
Szwajcarzy rozwiązali tajemnicę dziur w serze
Fot. Fotolia

Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope.

Okazało się, że dziury powstają dzięki mikroskopijnym cząsteczkom siana wpadającym do mleka podczas udoju.

W czwartkowym oświadczeniu Agroscope'u czytamy, że wraz z zanikaniem tradycyjnego udoju do otwartych wiader, w zwykłych oborach, i zastępowaniem ich przez w pełni zautomatyzowane przemysłowe linie produkcyjne zanikają dziury w serach.

Naukowcy przeprowadzili serię testów, dodając różne ilości pyłu z siana do mleka, i okazało się, że od tego właśnie zależy ilość dziur w gotowym produkcie. To te drobinki siana wyzwalają podczas procesu fermentacji gaz, który tworzy słynne dziury w serze.

W celu zweryfikowania hipotezy, że to coraz skrupulatniejsza higiena zabija dziury w serze, naukowcy przez 130 dni obserwowali powstawanie dziur, wykorzystując do tego celu aparaturę radiologiczną, tomograf i komputer.

Wyjaśnienie tajemnicy uzyskano przez przypadek, jak to zwykle bywa przy wielkich odkryciach - powiedział rzecznik Agroscope'u.

Ser dla Szwajcarów, którzy mają rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego, to poważna sprawa. W 2014 roku średnie spożycie serów na jednego mieszkańca wyniosło w Szwajcarii 21,3 kg. Dwie trzecie skonsumowanej ilości stanowiły sery szwajcarskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • prix 08-06-2015, 09:44:
I przez jeden artykuł całe moje 5 lat studiów na Polskiej uczelni na marne. Prezesi naszych mleczarń!!! Siano sypcie do kotłów. Hansen i CSK powinni od dziś zacząć sprzedawać w swoich opakowaniach sianko zamiast kultury bakterii. Drogi Portalu Spożywczy nie możecie się tak bardzo kompromitować. Albo te doniesienia wyciągnięte z kontekstu i mowa o jakiejś niszowej produkcji z mleka surowego albo ktoś się czegoś napalił. To może ci sami naukowcy przebadali o jakie mikroorganizmy z siana chodzi i odtworzą tą mikroflorę w postaci szczepionek. Portal Spożywczy jeszcze raz mi wstyd za was i takie artykuły
  • poziomix 02-06-2015, 03:09:
Aż sprawdziłem czy ten news nie był pisany w prima aprilis. Idąc tokiem myślenia "naukowców" w sklepach powinniśmy mieć praktycznie sery z oczkami, a rarytasem powinny być te bez nich. Każdy wie jak jest. News rodem z faktu lub innego expressu.
  • stary mleczarz z Polski 29-05-2015, 13:05:
Straszne rzeczy i brednie tu wypisujecie!!!przecież za tzw oczka w serze (A NIE DZIURY) odpowiada w ogóle inny mechanizm!!!uczestniczą w ich powstawaniu bakterie fermentacji propionowej....

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH