Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Techmilk 2014 - relacja

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 14-02-2014, 11:49
Techmilk 2014 - relacja

Zakończyło się jubileuszowe - 15. seminarium Techmilk, które odbywało się pod hasłem Postęp techniczny w przetwórstwie mleka. Dominującymi tematami było zarządzanie energetyką, a także nowe rozwiązania techniczne dla branży mleczarskiej.

Duży nacisk był także położony na rozwiązania pomagające zmniejszyć ilości wytwarzanych ścieków oraz emisji. Jest to ściśle związane z możliwością pozyskania środków unijnych. Podczas swojego wystąpienia, Grzegorz Augustyniak, prezes firmy Milk Hydrosan, podkreślił, że obszary preferowane przez unijnych urzędników to m.in innowacyjność technologiczna i produktowa czy ochrona środowiska. - Najłatwiej uzyskać dofinansowanie do inwestycji, która wiąże się z wykorzystaniem energii odnawialnej - powiedział Grzegorz Augustyniak.

Znaczenie środków unijnych na inwestycje podnosił także Wiesław Wasilewski, doradca ds. pozyskiwania funduszy unijnych. Podkreślił, że obecnie 2/3 wszystkich inwestycji w Polsce, jakie zostały przeprowadzone w branży spożywczej w ostatnich latach, miało w różnej mierze dofinansowanie unijne. - Teraz zmieniają się zasady korzystania ze środków unijnych. Uzyskanie dotacji jest coraz bardziej skomplikowane, a Komisja Europejska w coraz większym stopniu stawia na tzw. ZIP-y, czyli Zwrotne Instrumenty Pomocowe. Mówiąc wprost - będzie coraz mniej dotacji i będą one coraz trudniej dostępne, a na ich miejsce wchodzą kredyty - powiedział Wiesław Wasilewski.

Profesor Zygmunt Zander, organizator seminarium, w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl opowiadał o ogromnym skoku technologicznym, jaki wykonało polskie mleczarstwo. - Postęp ostatnich 15 lat doskonale widać na Techmilku. Zupełnie zmieniła się oferta firm, które pokazują tutaj swoje produkty. Piętnaście lat temu, gdy zaczynaliśmy organizować Techmilk, mleczarnie cieszyły się, gdy miały tablice przełączeniowe. Obecnie całe sterowanie procesami jest zawarte w programie komputerowym i rola człowieka sprowadza się głównie do kontroli jego przebiegu. Ten skok został wykonany w tym czasie. Nowymi akcentami tutaj są roboty, które będą normą za kilka lat. Powszechna staje się także filtracja membranowa - powiedział Zygmunt Zander. - Chcielibyśmy dalej rozwijać seminarium. Ciszymy się, że firmy chcą przyjeżdżać, bo to świadczy, że znajdują tu to czego szukają - dodał.

Dr inż. Fabian Dajnowiec powiedział, że stale wzrasta zainteresowanie imprezą. - W tym roku po raz pierwszy zaobserwowaliśmy, że przedstawicieli mleczarni jest więcej niż firm technologicznych. To świadczy, iż seminarium dobrze się wpisuje w oczekiwania branży mleczarskiej - powiedział.

Organizatorem konferencji, które trwała w dniach 11-14 lutego br. jest Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH