Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Techmilk 2018 - relacja

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-02-2018, 15:13
Techmilk 2018 - relacja
Fot. Techmilk

W Mikołajkach w dniach 6-9 lutego br. odbyło się XIX Seminarium Techmilk, poświęcone technologiom i technice stosowanym w branży mleczarskiej. Wydarzenie otworzył rektor Uniwersystetu Warmińsko Mazurskiego prof. Ryszard Górecki.

W swoim przemówieniu prof. Górecki podkreślił znaczenie i rozmiar tegorocznego Seminarium. Zapowiedział także program badawczy „Produkty mleczne – zdrowe życie”. - Zdrowie jest najważniejsze. Przemysł mleczarski i około mleczarski pomaga w jego utrzymaniu – dodał Prof. Górecki.

Prof. Jan Limanowski, organizator Techmilku, podkreślił, że Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności UWM wyciąga rękę w kierunku przemysłu. - Liczymy na wspólne projekty, gdzie nauka łączy się z biznesem – powiedział prof. Limanowski. W rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl dodał, że już jest ich generalnie kilka. - Przed Techmilkiem mieliśmy telefon nt. propozycji współpracy w zakresie kogeneracji przy produkcji prądu z odpadów zwierzęcych. To ogromna sprawa. 50 tys. sztuk stado, więc odpadów cała masa, które można przerobić na prąd czy ciepło. Nie mogę mówić o wszystkich projektach – powiedział prof. Limanowski.

Na tegorocznym Techmilku było bardzo dużo nowości. - Jest to wydarzenie tego typu, że firmy przyjeżdżają i pokazują swoje nowości. Chcę powiedzieć, że każda prezentacja to próba wejścia w analizę kosztów, zysków, strat, jest to analiza co bardziej się opłaca, a co mniej, metoda porównywania, nie tylko technologii, ale mamy skupienie na pieniądzach. Wydaje mi się, że to pierwsza rzecz, którą zaobserwowaliśmy – powiedział prof. Jan Limanowski. Znajduje to potwierdzenie chociażby w kilku tematach wystąpień jak Product recovery system – jak zaoszczędzić czas i pieniądze, czy Gdy liczy się czas i pieniądze – kompleksowe rozwiązania Trepco.

Profesor Limanowski zwrócił także uwagę, że zaczyna się mówić bardzo poważnie o higienie. Nie można powiedzieć, że to nowość, gdyż zawsze wiadomo było, że produkując żywność trzeba to robić higienicznie. - Jednak teraz po raz pierwszy zdarzyło mi widzieć tutaj i odbyć rozmowy na temat wymienników para-para, gdzie z jednej strony mamy zwykłą parę technologiczna, a z drugiej mamy parę spożywczą, czyli oddziaływającą bezpośrednio na produkt. To może wydawać się trywialne, ale podobnie jest z wodą – mamy wodę technologiczną i wodę spożywczą – mówi prof. Limanowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 188) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.