REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Techmilk pokazuje trendy w technologii dla mleczarstwa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-02-2015, 19:00
Techmilk pokazuje trendy w technologii dla mleczarstwa
prof. Zygmunt Zander /fot.żelaznastudio

Za nami XVI, tegoroczna edycja Seminarium Techmilk. - Obserwując seminarium na przestrzeni lat, wyraźnie widać trendy, jakie się pojawiają w technice mleczarskiej. Coraz większe znaczenie zyskują sprawy związane z gospodarką energią - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

REKLAMA

W jego opinii Techmilk coraz bardziej się utechnicznia, czyli coraz większy nacisk jest położony na kwestie związane z techniką i procesem produkcji. - Na tegorocznej edycji wiele uwagi firmy poświęciły kwestii oszczędności i odzysk energii, aby jak najmniej jej używać. Na kilku wykładach były konkretne informacje w stylu, gdzie można zaoszczędzić wodę, prąd, energie. Bardzo ważna jest sprawa wody, która będzie coraz droższa. Na kolejnym seminarium będzie poruszany problem zagospodarowania osadów ściekowych - mówi prof. Zander. Jego zdaniem, będzie problem z osadami, które powstają przy każdej produkcji spożywczej. To będzie ważna kwestia.

Wcześniej dominowały tematy związane z automatyką produkcji. Teraz już przyzwyczailiśmy się do nich. Automatyka jest traktowana jako, sprawa normalna i oczywista.

Organizator zwraca uwagę, że na Techmilku jest tradycyjnie wielu studentów i studentek. - Jest kilku panów, ale ten zawód się feminizuje. Wielu kobietom jest trudno pogodzić życie rodzinne z taką trudną pracą. Obserwuję, że gdy te dziewczyny wracają w wieku trzydziestu, trzydziestu kilku lat, to są bardzo energiczne - mówi Zygmunt Zander.

Zauważa, że w Polsce w ogóle trzeba duży akcent położyć na przygotowanie techniczne studentów. Politechniki kształcą konstruktorów, a np. Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurkiego uczy inżynierów procesowych. - Przy tej daleko idącej automatyzacji procesów produkcyjnych, inżynier musi znać bardzo dokładnie wszystkie zachodzące procesy. Receptura procesu produkcyjnego w mleczarstwie od lat się wiele nie zmienia, ale realizacja technologii zmienia się bardzo szybko. Uważam, że nasi studenci są bardzo dobrzy. Wiele studentów, którzy kilka lat temu pracowali tutaj w sekretariacie, teraz wracają tutaj jako przedstawiciele firm i prezentują osiągnięcia i trendy - zwraca uwagę prof. Zander.

Przyznaje, że grupa studentów jest trochę onieśmielona. - Zależy nam, aby studenci nabrali obycia z przedstawicielami branży, poznali się wzajemnie. Oprócz wiedzy merytorycznej, takie budowanie kontaktów jest bardzo ważne - tę rolę także spełnia nasze seminarium - dodaje. Znajduje to potwierdzenie w słowach samych studentów. - Dużo się dowiaduje o firmach z branży mleczarskiej. Większości z nich nie znałam wcześniej, a tutaj mam okazję poznać większość przedsiębiorstw zajmujących się techniką - mówi Martyna Tralewska, studentka UMW.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH