Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Technologie mleczarskie rozwijają się bardzo dynamicznie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-05-2014, 12:24
Technologie mleczarskie rozwijają się bardzo dynamicznie
Ludwik Majorczyk, dyrektor generalny Krones Sp. z o.o. /fot.żelaznastudio

Technologie w branży mleczarskiej od ostatnich kilkunastu lat rozwijane są bardzo dynamicznie w wielu aspektach. Szczególną uwagę należy zwrócić na wzrost wydajności linii przy jednoczesnym minimalizowaniu nakładów w postaci zużycia mediów takich jak prąd, woda, para - mówi w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Ludwik Majorczyk, dyrektor generalny Krones Sp. z o.o.

Obecne rozwiązania oferują w pełni zautomatyzowaną produkcję i pozwalają na redukcję kosztów pracy ludzkiej. Oczywiście ma to bezpośrednie przełożenie na wzrost rentowności produkcji. Kolejnym kierunkiem jest rozwijanie technologii pozwalających na zachowanie naturalnych wartościowych składników odżywczych w produkcie. Konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty zbliżone do naturalnych. - Zakłady mleczarskie starają się podążać tym kierunkiem i dostosowują swoje technologie do obecnych wymagań rynku - mówi dyrektor Majorczyk.

Biorąc pod uwagę różnice w wydajności produkcji podmiotów małych, średnich oraz dużych technologie nieco się różnią. - Duże przedsiębiorstwa stawiają na rozwiązania bardziej zaawansowane najczęściej o najwyższym standardzie higieny rozlewu i dbałości o jakość produktu lub technologie w pełni aseptyczne, co pozwala oferować im produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia. Koszty takich rozwiązań znajdują uzasadnienie dopiero przy odpowiednio wysokiej skali produkcji - wyjaśnia Ludwik Majorczyk.

Krones na dzień dzisiejszy posiada w Polsce w branży mleczarskiej uruchomione dwie kompletne linie rozlewnicze. Linia Contipure D zainstalowana w zakładzie SM Mlekpol w Bydgoszczy rozlewa mleko ESL w butelki PET. Linia ta jest jedną z pierwszych rozwiązań zastosowanych w branży mleczarskiej co przyczynia się do tego, że światowe koncerny podążają śladem Mlekpolu np. Sachsen Milch, Gropper. Druga linia jest rozwiązaniem w pełni aseptycznym i pracuje w firmie Bakoma rozlewając napoje mleczne. Również tego typu rozwiązanie, czyli rozlew aseptyczny jest stosowany z powodzeniem w świecie. Dynamika zastosowania tego rozwiązania wzrosła, gdy w 2013 roku wprowadziliśmy aseptyczną linię do rozlewu mleka Contiform AseptBloc. Od wprowadzenia jej na rynek zamówiło w Europie już 5 klientów. - Nawiązując do wspomnianych wyżej linii rozlewniczych można stwierdzić, że Polska znajduje się w czołówce krajów UE o wysokim stopniu zaawansowania technologicznego dodaje dyrektor Krones.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH