Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trend wzrostowy skupu mleka stopniowo wyhamowuje

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 10-01-2012, 12:35
Trend wzrostowy skupu mleka stopniowo wyhamowuje

Według danych Komisji Europejskiej skup mleka w krajach UE-27 w trzech pierwszych kwartałach 2011 r. osiągnął poziom 105,3 mln t, tj. był o 2,1 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2010 roku. Warto jednak zwrócić uwagę, że trend wzrostowy stopniowo wyhamowuje. W październiku mleczarnie zakupiły o zaledwie 0,8 proc. więcej mleka niż październiku 2010 roku. Na spadek dynamiki wpłynęły zarówno zwiększające się koszty produkcji -- nawozów, paliwa -- jak i obawy o przekroczenie kwoty w przypadku niektórych państw. Nie bez znaczenia jest także tzw. efekt bazy, czyli duży wzrost produkcji w październiku 2010 roku - podają analitycy BGŻ.

Towarowa produkcja mleka przyrosła w większości krajów członkowskich UE, za wyjątkiem państw Europy Wschodniej, tj. Bułgarii, Rumunii, Węgier i Słowacji, ale także Grecji i Włoch. Wśród liczących się producentów, skup zwiększyła Francja (o 6,0 proc. r/r), Niemcy (o 2,5 proc.) i Wielka Brytania (o 2,0 proc.). W Holandii nastąpił niewielki spadek -- o 0,1 proc. w relacji rocznej.

Jeżeli wziąć pod uwagę rok kwotowy 2011/2012, to według wstępnych danych (bez przeliczenia na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu) w okresie kwiecień-wrzesień do mleczarni dostarczono o 1,2 mln t surowca więcej niż rok wcześniej (+1,8 proc.). Francja była odpowiedzialna za prawie połowę tego przyrostu (0,6 mln t), istotnie wyższy skup odnotowano także w Irlandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Pomimo rosnącej podaży, eksport przetworów mleczarskich (w ekwiwalencie mleka) w III kwartale ub. r. zwiększył się o zaledwie 1 proc., głównie za sprawą 17 proc. przyrostu notowanego w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. Wywóz pozostałych artykułów był niższy niż w analogicznym okresie 2010 roku. Oznacza to, że albo popyt na rynku europejskim jest wyższy niż przewidywano, albo powoli tworzą się zapasy.

Oczekujemy, że w kolejnych miesiącach aż do zakończenia bieżącego roku kwotowego (tj. do marca 2012 r.) dynamika wzrostu skupu będzie wyhamowywała, niemniej nadal produkcja będzie rosła. Biorąc pod uwagę pogorszenie sytuacji gospodarczej w Europie (co nie pozostanie bez wpływu na popyt) oraz osłabienie euro (poprawiające konkurencyjność unijnych produktów), można spodziewać się także wzrostu sprzedaży unijnych przetworów mleczarskich na rynki trzecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH