Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trend żywności funkcjonalnej opanuje rynek mleczarski?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-06-2015, 12:06
Trend żywności funkcjonalnej opanuje rynek mleczarski?
Branża mleczarska jest bardzo perspektywiczna dla producentów z punktu widzenia "funkcjonalności"

- Branża mleczarska od zawsze kojarzona jest jako segment nieco bardziej konserwatywny, ale przez to też bardzo perspektywiczny dla producentów z punktu widzenia "funkcjonalności". O ile przyzwyczailiśmy się już widzieć na półkach produkty "z dodatkiem wapnia" czy deklarowanych jako "źródło białka" to systematycznie zauważamy rosnące zainteresowanie innymi produktami funkcjonalnymi, jak kwasy Omega-3, błonniki czy kompleksy witaminowe - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Daniel Turek, Market Manager Poland & Baltics, DSM Nutritional Products.

- Na tę chwilę mamy już produkty mleczarskie z kwasami DHA, które przyczyniają się m.in. do prawidłowego widzenia, funkcjonowania serca czy mózgu. Zauważamy też produkty specjalnie dedykowane dla sportowców z wysoką zawartością białka i pewnych minerałów. Również beta-glukany, które łączą jednocześnie funkcję błonnika i składnika obniżającego poziom cholesterolu wydają się być znakomitą opcją dla konsumentów dbających o swoje zdrowie np. w jogurtach muesli. Wydaje mi się, że producenci nabiału nie są do końca przekonani do wejścia w rynek "bardziej złożonych kombinacji surowców funkcjonalnych", ale ci pierwsi którzy się na to zdecydują dostaną spory "kawałek tortu" - komentuje Daniel Turek.

Podkreśla, że innowacyjność każdej z branż żywności to ona jest ograniczona jedynie pomysłowością firm. - EFSA - według najnowszych informacji - dopuściła 257 oświadczeń do żywności, które można odpowiednio łączyć ze sobą tworząc produkt pod ścisłe potrzeby klientów, a następnie chwalić się nimi na opakowaniu po spełnieniu odpowiednich warunków. Zatem nie pozostaje mi powiedzieć nic innego jak tylko "Do dzieła!" - dodaje dyrektor DSM.

Producenci nabiału bacznie obserwują swój rynek i widzą też jak zmieniają się inne kategorie żywności. W przeszłości mieszanki multiwitaminowe były dodawane głównie do napojów, następnie ten trend przeniósł się na płatki śniadaniowe, a w tym momencie również przemysł ciastkarski mocno promuje funkcjonalność swoich produktów. - Zakładam, że produkty mleczarskie są takim "czarnym koniem" żywności , który w niedługim czasie może zadziwić wielu klientów bogactwem swojej oferty produktów funkcjonalnych - podsumowuje Daniel Turek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH