Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trzeba poprawić prawo żywnościowe

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-02-2014, 14:22
Trzeba poprawić prawo żywnościowe

Trzeba poprawić prawo żywnościowe w kwestii znakowania żywności. Chodzi przede wszystkim o tolerancję przy podawaniu - składników odżywczych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Maria Wieczorek, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ozorkowie.

Jak mówi Pani prezes, w tej chwili różne inspekcje jak np. Inspekcja Handlowa czy IJHARS nakładają kary na firmy za to, że danym produkcie tłuszczu było o 0,2 proc. więcej niż zostało to podane na etykiecie danego artykułu. - To nie jest fałszowanie żywności, to trzeba jasno powiedzieć i odróżnić. Drobne wahania wynikają często z technologii czy składu surowca i przetwórca nie ma na to wpływu - mówi Maria Wieczorek. Dodaje, że z fałszowaniem żywności mamy miejsce wówczas, gdy ktoś deklaruje np. tłuszcz zwierzęcy, a dodaje roślinny. - Oczywiście fałszowanie żywności jest naganne i powinno być mocno karane i piętnowane - podkreśla.

Jej zdaniem, niedoskonałe prawo żywnościowe powoduje to, że inspektorzy wyszukują i piszą do pisma w sprawie rzeczy, których przetwórcy nie są w stanie zrobić z powodów czysto technologicznych. Efektem tego są wielotysięczne kary, które trzeba płacić, a które i tak nic nie zmienią.

- W środowisku mleczarskim od dawna się o tym mówi i jest to bolączka, która dotyka wiele firm. To prosta rzecz, ale jest potrzebna dobra wola, aby tę sprawę załatwić. Jesteśmy krajem rolniczo-usługowym i powinniśmy móc skupić się na tym, w czym jesteśmy dobrzy - mówi prezes Wieczorek.

W listopadzie ub.r Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich złożył do ministerstwa rolnictwa założenia do projektu zmiany rozporządzenia dotyczące znakowania żywności. Chodzi przede wszystkim o tolerancję przy podawaniu składników odżywczych np. tłuszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lucyna 09-02-2014, 18:13:
Nie rozumiem co się dzieje ,przecież w UE wydano przewodnik dotyczący tolerancji w oznako0waniu wartości odżywczej produktów. jest to przewodnik dla słuzb kontrolnych. Jak widze nasze służby tego przewodnika nie znaja i nie cjhca znać i stosowa. bo tak jest im wygodnie. zasdtanawiam się czy kary to nie kolejne źródło dochodów tych słuzb? ?????
  • gość 07-02-2014, 14:16:
To nie tylko w produktach mlecznych wystepuje ale w wielu innych dziedzinach żywności. To co robią inspektorzy IJHARS jest to chore. produkt zafałszowany to powinien być taki, że producent świadomie coś wprowadza do składu a pisze na opakowaniu co innego. Pokrywa się to z innymi wykładniami prawa w zakresie zafałszowania. W sytuacji obecnych przepisów to wg tych inspektorów większość producentów to oszuści, których trzeba karać. Może dojść do takiego stanu, że już polskich producentów nie będzie a wtedy produkcją zajmą się ci inspektorzy i pokażą jak produkować w świetle tak skonstruowanych przepisów. Polska stoi chorych urzędników.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH