REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Trzeba poprawić prawo żywnościowe

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-02-2014, 14:22
Trzeba poprawić prawo żywnościowe

Trzeba poprawić prawo żywnościowe w kwestii znakowania żywności. Chodzi przede wszystkim o tolerancję przy podawaniu - składników odżywczych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Maria Wieczorek, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ozorkowie.

REKLAMA

Jak mówi Pani prezes, w tej chwili różne inspekcje jak np. Inspekcja Handlowa czy IJHARS nakładają kary na firmy za to, że danym produkcie tłuszczu było o 0,2 proc. więcej niż zostało to podane na etykiecie danego artykułu. - To nie jest fałszowanie żywności, to trzeba jasno powiedzieć i odróżnić. Drobne wahania wynikają często z technologii czy składu surowca i przetwórca nie ma na to wpływu - mówi Maria Wieczorek. Dodaje, że z fałszowaniem żywności mamy miejsce wówczas, gdy ktoś deklaruje np. tłuszcz zwierzęcy, a dodaje roślinny. - Oczywiście fałszowanie żywności jest naganne i powinno być mocno karane i piętnowane - podkreśla.

Jej zdaniem, niedoskonałe prawo żywnościowe powoduje to, że inspektorzy wyszukują i piszą do pisma w sprawie rzeczy, których przetwórcy nie są w stanie zrobić z powodów czysto technologicznych. Efektem tego są wielotysięczne kary, które trzeba płacić, a które i tak nic nie zmienią.

- W środowisku mleczarskim od dawna się o tym mówi i jest to bolączka, która dotyka wiele firm. To prosta rzecz, ale jest potrzebna dobra wola, aby tę sprawę załatwić. Jesteśmy krajem rolniczo-usługowym i powinniśmy móc skupić się na tym, w czym jesteśmy dobrzy - mówi prezes Wieczorek.

W listopadzie ub.r Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich złożył do ministerstwa rolnictwa założenia do projektu zmiany rozporządzenia dotyczące znakowania żywności. Chodzi przede wszystkim o tolerancję przy podawaniu składników odżywczych np. tłuszczu.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lucyna 09-02-2014, 18:13:
Nie rozumiem co się dzieje ,przecież w UE wydano przewodnik dotyczący tolerancji w oznako0waniu wartości odżywczej produktów. jest to przewodnik dla słuzb kontrolnych. Jak widze nasze służby tego przewodnika nie znaja i nie cjhca znać i stosowa. bo tak jest im wygodnie. zasdtanawiam się czy kary to nie kolejne źródło dochodów tych słuzb? ?????
  • gość 07-02-2014, 14:16:
To nie tylko w produktach mlecznych wystepuje ale w wielu innych dziedzinach żywności. To co robią inspektorzy IJHARS jest to chore. produkt zafałszowany to powinien być taki, że producent świadomie coś wprowadza do składu a pisze na opakowaniu co innego. Pokrywa się to z innymi wykładniami prawa w zakresie zafałszowania. W sytuacji obecnych przepisów to wg tych inspektorów większość producentów to oszuści, których trzeba karać. Może dojść do takiego stanu, że już polskich producentów nie będzie a wtedy produkcją zajmą się ci inspektorzy i pokażą jak produkować w świetle tak skonstruowanych przepisów. Polska stoi chorych urzędników.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH