Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ujednolicono wytyczne zagospodarowania produktów ubocznych w mleczarniach

  • Autor: RW., portalspożywczy.pl
  • Data: 26-11-2012, 14:48

7 listopada br. wprowadzona została nowa lista kontrolna SPIWET dotycząca zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych w zakładach przetwórstwa mleka. Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii skierował do Powiatowych Lekarzy Weterynarii pismo, w którym ujednolica wytyczne zagospodarowania produktów ubocznych w zakładach przetwórstwa mleka.

W piśmie tym czytamy, że biała woda powstająca w trakcie mycia zbiorników i pojemników może być kierowana bezpośrednio do kanalizacji zakładowej. Taki rodzaj zagospodarowania jest możliwy w oparciu o interpretację załącznika IV rozdział I sekcja 2 pkt 6 Rozporządzenia Komisji (WE) nr 142/2011. Biała woda jest odrębnym produktem powstającym w zakładach przetwórstwa mleka i jest definiowana w załączniku I pkt 15 jako mieszanina mleka, produktów na bazie mleka lub produktów pochodnych mleka z wodą zebraną podczas płukania urządzeń mleczarskich, w tym pojemników na produkty mleczne przed ich oczyszczeniem i dezynsekcją. Tak więc zakaz, o którym mowa w załączniku IV rozdział I sekcja 2 pkt 6, nie dotyczy białej wody.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii odnosi się również do zagospodarowania osadów z separatorów i centryfug powstających w zakładach przetwórstwa mleka. W załączniku IV rozdział I sekcja 2 akapit 2, materiał kategorii 3 składający się z osadów powstających w wyżej wymienionych urządzeniach może być usuwany ze ściekami, o ile został poddany obróbce jedną z metod przewidzianych w załączniku X rozdział II sekcja IV część 3 tzn. Został poddany obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 70 st. C przez 60 minut lub co najmniej 80 st.C przez 30 minut.

Wszystkie zakłady sektora mleczarskiego, które wprowadzają do obrotu materiały paszowe takie jak np. mleko w proszku, serwatka, i inne produkty wytworzone na bazie mleka, muszą posiadać rejestrację zgodnie z prawem paszowym tj. rozporządzeniem (WE) nr 183/2005. Zakłady te powinny być również zarejestrowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1069/2009 i okazywać się stosownym numerem identyfikacyjnym, różnicującym prowadzoną działalność. Wprowadzeniem do obrotu ubocznym produktom pochodzenia zwierzęcego lub produktom pochodnym powinien towarzyszyć stosowny dokument handlowy.

Odbiorcy transportujący w/w produkty własnymi środkami transportu, powinni zgłosić tę działalność do właściwego powiatowego lekarza weterynarii. W przypadku transportu np. serwatki środkami transportu należącymi do podmiotu mleczarskiego, powinien on również dokonać rejestracji działalności polegającej na transportowaniu ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych. Kontrola zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów pochodnych w zakładach sektora mleczarskiego może odbywać się przy okazji innej kontroli, a jej częstotliwość powinien określać powiatowy lekarz weterynarii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH