Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uroczyste otwarcie nowego zakładu Polmleku (zdjęcia)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-05-2017, 15:49

23 maja br. nastąpiło uroczyste otwarcie nowego zakładu Grupy Polmlek w Lidzbarku Warmińskim. Nowy zakład przerabia 3 miliony litrów serwatki na dobę. Dzięki temu Polmlek stał się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.

Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.

Po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli pracownicy Grupy Polmlek, dzięki czemu wszystkie rozwiązania zostały dostosowane do potrzeb i specyfiki firmy. Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu. Pozwala to na zoptymalizowane zarządzanie produkcją oraz energią, klimatyzacją czy wentylacją. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty wytwarzane spełniają najwyższe normy sanitarne – standardy farmaceutyczne. Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji samego zaworu. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Firma Schwarte-Milfor Sp. z o.o. na potrzeby nowej inwestycji Polmleku dostarczyła największe w Europie silosy o pojemności 500 tysięcy litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

Budżet inwestycji to 250 mln z i znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe perspektywy na zagospodarowanie składników mleka. Nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce. Dzięki tej inwestycji Grupa Polmlek wytycza nowe trendy gospodarcze, za którymi podążają inne firmy w kraju i Europie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Leon 29-06-2017, 06:18:
scieki

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 827) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH