REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2008 r. polscy producenci wyprodukowali 2 proc. mleka więcej

  • Autor: Michał Koleśnikow, analityk rynków mięsa, Bank BGŻ
  • Data: 06-01-2009, 12:24

W 2008 r. produkcja mleka będzie prawdopodobnie o 2 proc. wyższa niż rok wcześniej, zaś skup o ponad 3 proc.

REKLAMA

W 2008 r. kontynuowany był proces koncentracji produkcji mleka. Liczba gospodarstw rolnych oddających surowiec do punków skupu czy zakładów obniżyła się w stosunku do 2007 r. o ponad 18 proc. do 200,9 tysięcy. W tym czasie pogłowie krów mlecznych (według stanu na czerwiec br.) wzrosło o 0,2 proc. do 2733 tys. sztuk, zatem biorąc pod uwagę rosnącą wydajność krów, produkcja mleka w 2008 r. ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie około 12 mld l, tj. o około 2 proc. wyższym w relacji rocznej. Z tej wielkości ponad 72 proc. zostanie skupione przez przemysł mleczarski. W ciągu pierwszych jedenastu miesięcy ub. r. dostawy surowca do mleczarni wyniosły 7939 mln l, tj. były o 4,1 proc. wyższe niż przed rokiem. Oceniamy zatem, że w całym 2008 r. skup mleka wyniósł około 8600-8650 mln l, wobec 8380 mln l w 2007 r.

Wzrost rynkowej podaży mleka przełoży się na zwiększenie produkcji przetworów mleczarskich. W okresie styczeń - październik ub. r. wzrosło przede wszystkim przetwórstwo surowca na sery dojrzewające - o ponad 13 proc. do 257 tys. t oraz mleko w proszku - o 5 proc. do 155 tys. t, zatem produktów kierowanych w dużym stopniu na eksport. Zmniejszyła się natomiast produkcja mleka płynnego i sera świeżego.

Pomimo wzrostu produkcji oraz osłabienia polskiej waluty, silny spadek światowych cen przetworów mleczarskich sprawił, iż dynamika wzrostu wartości sprzedaży przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy ub. r. obniżyła się do 5 proc. w relacji rocznej (eksport wyniósł 1008,2 mln EUR) wobec 18 proc. r/r w pierwszym półroczu ub. r., przy wzroście wolumenu o 16 proc. W największym stopniu zwiększyła się wartość eksportu serów - o 30 proc. do 403,1 mln EUR, a także mleka niezagęszczonego (o 5 proc.) oraz, szczególnie w drugim półroczu 2008 roku, jogurtów i maślanki (o 16 proc.). Systematycznie maleje zaś znaczenie sprzedaży serwatki - wartość jej wywozu obniżyła się o 51 proc. do 52,6 mln EUR względem analogicznego okresu 2007 r.

Wyższa produkcja przetworów mleczarskich oraz częste problemy z ich zbytem, szczególnie na rynkach zagranicznych, przyczyniły się w III kwartale ub. r. do ponownego spadku cen sprzedaży artykułów, a co za tym idzie pogorszenia wyników ekonomicznych przedsiębiorstw mleczarskich. Niemniej, choć jeszcze w sierpniu 2008 r. średnie ceny obniżyły się o 6 proc. w relacji miesięcznej, we wrześniu o 2,6 proc. zaś w październiku o dalsze 0,3 proc., w listopadzie zauważalna była już ich stabilizacja.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH