Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2009 roku IJHARS przeprowadziła ponad 61 tys. kontroli

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2010, 13:51

W 2009 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła łącznie 61 353 kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, z czego 8 755 na rynku krajowym i 52 598 kontroli w obrocie z zagranicą.

W 2009 roku przeprowadzono również kontrole na wniosek producentów i wydano 141 świadectw jakości 9 produktów tradycyjnych (rogal świętomarciński, pierekaczewnik, oscypek, bryndza podhalańska, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, olej rydzowy, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, miód pitny trójniak) objętych ochroną unijną. Świadectwa potwierdzają, że produkty zostały wytworzone zgodnie z zasadami określonymi w ich specyfikacji, która była podstawą do rejestracji nazwy przez Komisję Europejską.

Przeprowadzono także 17 kontroli w siedzibach jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym oraz czynności sprawdzające w 71 przetwórniach ekologicznych i u 168 rolników ekologicznych.
 
Ponadto przeprowadzono 269 kontroli ex-post u beneficjentów w 2009 roku, którzy otrzymali środki finansowe z Unii Europejskiej w wysokości ponad 52,6 mln euro tj. 210 mln zl. w ramach 10 mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej.
 
W 2009 roku laboratoria Inspekcji w ramach urzędowej kontroli żywności zbadały 3 309 próbek. Liczba próbek z wynikiem negatywnym tj. o jakości niezgodnej z przepisami lub deklaracją producentów stanowiła 15,9 % całkowitej liczby przebadanych próbek Najwięcej nieprawidłowości wśród 27 skontrolowanych grup towarowych wykazano w następujących grupach artykułów rolno-spożywczych: - wyroby piekarskie - 33,9 % skontrolowanych próbek, - tłuszcze zwierzęce - 31,3 %, - owoce i warzywa mrożone - 29,1 %, - owoce i warzywa suszone - 25%, - zioła i przyprawy - 25%, - cukier i wyroby cukrowe - 25%, - ryby i jego przetwory - 24,7%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • EMMBA 13-07-2010, 23:56:
W jakim celu IJHARS prowadzi bodajże od 10 lat certyfikację chmielu sprzedawanego przez plantatorów.Wg, mnie jest to dodatkowe obciążenie inspektorów ,którzy w okresie wzrostu roślin muszą skontrolować każdą plantację pod względem zachowania odmianowości.I to można uważać za zasadnie ,chociaż rokrocznie plantator nie wymienia nasadzeń.Druga kontrola jest w momencie odstawienia chmielu suchego do punktu skupu . I to uważam za brednie wymyślone przez nasz rząd .Dlaczego ? Otóż podranie prób z każdego opakowania chmielu ,założenie plomby na każde opakowanie iprzekazanie prób do laboratorium celem zbadania pod względem zawartości pozostałości środków chemicznych stosowanych do oprysku chmielu a na koniec wydanie lub nie wydanie certyfikatu w zależności od uzyskanych wyników. Zapytać należy mocno podkreślając ipo co ta żenada skoro żadna marka piwa zarówno w Polsce jak i UE nie posiada certyfikatu jakości.Dlaczego -ukrywa się patent na ekstrat chmielowy ,który dotychczas wytwarzany jest ze składników chemicznych ze śladową ilością chmielu lub całkowicie nie używany jest chmiel a mimo to z ekstraktu tego produkowane jest piwo .Podobnie zachowanie goryczki chmielowej lub chmielopodobnej konserwowane jest poprzez działanie substancji chemicznych.Gdyby tego nie robiono po kilku miesiącach smak piwa byłby podobny do suszonej trawy. Dziwne ,że po podaniu strony ,z wpisaniem hasła "co to jest ekstrat chmielowy " ukazywał się patent 52612 zatwierdzony przez władze Polskie z godłem PaNstwa ,datą i podpisami osób zatwierdzających. Po opublikowaniu w kródkim czasie zupełnie zniknął a w to miejsce pojawiły się brednie .prawdopodobnie dla zmylenia zainteresowanych.W tym momencie należy zapytać .Czy IJHARS kiedykolwiek pofatygował się zrobić próby ekstraktu chmielowego i konserwacji goryczki.Czy może ma zabronione wykonywania takich kontroli . Bo o ile miałam okazję usłyszeć od Ministra Rolnictwa informację,to jego działania w sektorze rolniczym są ograniczone ,żeby nie powiedzieć ,ze jego funkcja w rządzie jest tylko i wyłącznie reprezentacyjna.Ale skoro wysprzedało się wszystkie browary Polski ,to wara jednostkom kontrolującym od produktów finalnych tych zakładów. Piwo to produkt globalizacji tego świata .A w związku z tym musi przynośić wysokie dochody nawet produkowane w sposób mający negatywny wpływ na ludzkie zdrowie

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH