REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2010 r. ceny skupu mleka wzrosły o 17-18 proc., mleka w proszku o 30 proc., a serów dojrzewających o 10 proc.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-01-2011, 11:19

Praktycznie przez cały 2010 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich w Polsce utrzymywały się na wyższych niż rok wcześniej poziomach. Dotyczyło to głównie tzw. commodities, tj. masła czy mleka w proszku i było związane z bardzo dobrą koniunkturą na rynkach światowych, co pozwoliło na ponad 30 - proc. wzrost wartości eksportu z Polski - podają analitycy BGŻ.

REKLAMA

W ubiegłym roku w największym stopniu zwiększyła się cena pełnego mleka w proszku (PMP). Według uproszczonych obliczeń zakłady mleczarskie za PMP otrzymywały przeciętnie 1057 PLN/100 kg wobec 798 PLN/100 kg rok wcześniej. W rezultacie ceny tego produktu były o około 32 proc. wyższe w porównaniu z 2009 rokiem. W analogicznym okresie odtłuszczone mleko w proszku w zbycie podrożało o około 25 proc., zaś masło w blokach o prawie 26 proc.

Niższe przyrosty, sięgające np. 10 proc. dla sera Edamskiego, odnotowano w przypadku serów dojrzewających. Znacznie stabilniej w 2010 r. zachowywał się rynek przetworów płynnych. Na przestrzeni całego roku podrożało głównie mleko spożywcze pasteryzowane - o ponad 6 proc. w odniesieniu do mleka 1,5- 1,8 proc. - mleko spożywcze UHT - o prawie 8 proc. dla zawartości tłuszczu 1,5-1,8 proc. - czy jogurty naturalne 1,5-1,8 proc. - o ponad 6% proc.

Warto zwrócić uwagę, iż te same produkty, ale o wyższej zawartości tłuszczu (powyżej 3,5 proc.) były już o 1-2 proc. tańsze niż w 2009 r., co może świadczyć o rosnącym popycie na artykuły niskotłuszczowe. W ubiegłym roku średnia cena skupu mleka zwiększyła się o 17-18 proc. Oznacza to, iż marże uzyskiwane na produktach stałych były prawdopodobnie wyższe niż w 2009 r., zaś opłacalność produkcji podstawowych przetworów płynnych mogła ulec pogorszeniu.

W styczniu rosną światowe ceny przetworów mleczarskich. Po stabilizacji cen w listopadzie i grudniu ubiegłego roku, początek stycznia przyniósł silne podwyżki na światowym rynku mleka. Według danych USDA w rejonie Oceanii najbardziej podrożało mleko w proszku - odtłuszczone (OMP) średnio o około 10 proc. do 3200- 3650 USD/t fob - zaś pełne (PMP) o ponad 5 proc. do 3550-3925 USD/t fob. Ceny masła wzrosły o ponad 2 proc. do 4400-4800 USD/t fob i tym samym były o ponad 19 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2010 roku.

Na rynku europejskim podwyżki były nieco mniejsze i sięgały maksymalnie 6 proc. w przypadku mleka odtłuszczonego. Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 4 stycznia br.) wskazują na utrzymanie tendencji wzrostowych także w przyszłości. Notowania maślanki w proszku w kontrakcie marcowym umocniły się o 20,6 proc. wobec połowy ubiegłego miesiąca, OMP o 13,6 proc., zaś PMP o 1,1 proc.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH