Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2010 roku na rynkach rozwiniętych 25 proc. będzie stanowiła źywność prozdrowotna

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-05-2009, 10:36
W 2010 roku na rynkach rozwiniętych 25 proc. będzie stanowiła źywność prozdrowotna

- W 2010 roku na rynkach rozwiniętych co czwarty artykuł żywnościowy będzie należał do grupy produktów prozdrowotnych. Poprawa warunków materialnych i zmiana nawyków żywieniowych, w szczególności wśród coraz liczniejszej grupy ludzi z większą siłą nabywczą, nadal będzie wpływać na wzrost sprzedaży jogurtów funkcjonalnych - uważa Joanna Nowak, prezes firmy doradczej Infodome.

Jej zdaniem, największy wzrost zanotują te grupy produktowe, w których występują produkty funkcjonalne z wartością dodaną. Wiąże się to ze zwiększoną świadomością konsumenta dotyczącą zdrowotnych walorów żywności. Wzrasta liczba konsumentów, którzy przywiązują wagę do swojej diety. - Badania opinii publicznej wskazują na coraz większe zainteresowanie wartościami odżywczymi w żywności. W rezultacie najbardziej popularne są produkty z dodatkami funkcjonalnymi jak na przykład: minerały, witaminy, probiotyki, kwasy Omega 3, itp. - mówi prezes Nowak.

Omawiając wyniki badań przeprowadzonych przez firmę Infodome na zlecenie Polskiej Izby Mleka, Joanna Nowak mówiła, że wybierając mleczarskie produkty funkcjonalne konsumenci kierowali się w największym stopniu czynnikami indywidualnymi i dotyczącymi poszczególnych grup produktów funkcjonalnych. - Oznacza to, że każdą grupę produktów funkcjonalnych należy traktować indywidualnie ze względu na wysoką specjalizację w zakresie działania. Ta grupa czynników dotyczy całokształtu postrzegania poszczególnych grup produktów, włączając względy zdrowotne, działanie, skuteczność itp. - uważa prezes Infodome.

Kolejne grupy czynników warunkujących wybór mleczarskich produktów funkcjonalnych dotyczyły ogólnie pojmowanych względów zdrowotnych, aspektów związanych z produktem, konsumentem, uwarunkowaniami ekonomicznymi i osobowymi.

Joanna Nowak prezentowała wyniki badań podczas konferencji zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka, która odbyła się 26 maja w Warszawie. Na konferencji podsumowano także realizację projektu „Rozwój instytucjonalnych zdolności oraz potencjału Polskiej Izby Mleka" realizowanego ze środków Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH