Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2018 r. wzrost spożycia serów w UE będzie większy niż wzrost eksportu

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 11-10-2017, 10:41
W 2018 r. wzrost spożycia serów w UE będzie większy niż wzrost eksportu
fot. pexels.com

W ostatnim tygodniu eksperci Komisji Europejskiej opublikowali jesienną edycję raportu „Short-term outlook for EU agricultural markets” w której zaprezentowali prognozy dla podstawowych rynków rolnych w UE - podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według oceny ekspertów, zwiększający się popyt na sery znajdzie odzwierciedlenie w większej jego produkcji, która w 2018 r. ma wynieść 10,4 mln t, tj. o 198 tys. t więcej niż w 2017 r. - Warto jednak zauważyć, że mimo większej niż w przypadku spożycia  (1,3%)  prognozowanej dynamiki wzrostu eksportu tych produktów (o 7,0%) to w ujęciu wolumenowym przyrost spożycia wewnętrznego w UE, będzie ponad dwukrotnie większy niż przyrost eksportu (odpowiednio o 128 i 59 tys. t) - mówi Paweł Wyrzykowski.

Według KE, produkcja masła w UE w 2017 r. spadnie w relacji rocznej o 2,6%. Natomiast w 2018 r. ma zwiększyć się o 2,8% do 2,4 mln t. Popyt na masło na rynku wewnętrznym powinien nadal się rozwijać (o 1,0%) podczas gdy eksport masła z UE, po raz drugi z rzędu odnotuje spadek (o 5,0%).

- W 2018 r., trzeci roku z rzędu zmniejszyć się ma produkcja produktów płynnych, co będzie przede wszystkim związane z mniejszym popytem na rynku Wspólnoty (o 0,4%) gdyż ich eksport ma zwiększyć się o 5,0%. Spadek produkcji będzie dotyczył przede wszystkim mleka płynnego (o 1,0%) podczas gdy  produkcja śmietany ma wzrosnąć o 3,0% - podaje eksport Banku BGŻ BNP Paribas.

W 2017 r. ze względu na 4,8-proc. spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku w UE, większy o 35% jego eksport oraz 3,1-proc. wzrost spożycia wewnętrznego, zapasy OMP na koniec roku mają wynieść 421 tys. t, czyli o 80 tys. t mniej niż na koniec 2016 r. W 2018 r., dalszy wzrost eksportu (o 6,0%) oraz popytu na rynku wewnętrznym (o 3,1%), przy zwiększonej o 2% produkcji, powinien doprowadzić do spadku zapasów OMP na koniec 2018 r. do poziomu 300 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH