REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2020 skup mleka będzie większy o blisko 10 proc. niż obecnie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-12-2014, 17:53
W 2020 skup mleka będzie większy o blisko 10 proc. niż obecnie
Będzie rósł skup mleka

Po zniesieniu kwotowania produkcja i skup mleka będą rosły. W 2020 skup mleka będzie większy o 9,5 proc. niż w 2014r. I wyniesie około 11,2 mln ton - wynika z analizy dr Piotra Szajnera z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonanej na zlecenie Biura Analiz Sejmowych Sejmu RP.

REKLAMA

Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 roku, skup mleka w Polsce będzie większy o 11 proc. niż w 2012 roku. Równocześnie spadnie zużycie paszy oraz samozaopatrzenie w rolnictwie, gdyż zmniejszy się liczba gospodarstw utrzymujących krowy. Zdaniem autora ekspertyzy, wzrost skupu będzie korzystny dla przemysłu mleczarskiego, ponieważ poprawi się wykorzystanie zdolności produkcyjnych i efektywność gospodarowania.

W Polsce od wielu lat występuje spadek pogłowia krów, który jest rekompensowany rosnącą mlecznością. Zdaniem dr Szajnera, tendencje te utrzymają się w przyszłości, gdyż z produkcji mleka będą rezygnowały najmniejsze i najmniej efektowne gospodarstwa. Natomiast gospodarstwa tzw. towarowe w warunkach wolnego rynku będą zwiększały produkcje przez jej intensyfikację tj. przede wszystkim wzrost mleczności.

Autor ekspertyzy uważa, że możliwości wzrostu pogłowia w gospodarstwach towarowych są niewielkie, gdyż są one uwarunkowane inwestycjami w budynki inwentarskie, stado podstawowe i powierzchnię paszową. Duże nakłady inwestycyjne ograniczają możliwości rozpoczęcia lub powrotu do produkcji przez gospodarstwa, które obecnie nie sprzedają mleka dla przemysłu. W tych warunkach, czytamy w ekspertyzie, wzrost produkcji może być determinowany głównie poprawą materiału genetycznego i wzrostem mleczności krów.

Średnia wydajność mleczna w naszym kraju wynosi 4933kg, a w oborach pod kontrolą użytkowości mlecznej 7440 kg. Zdaniem Piotra Szajnera, rezerwy wzrostu mleczności są duże, tym bardziej, że przeciętna wydajność mleczna w UE-28 wynosi 6440 kg. W krajach UE-15 intensywność produkcji jest jeszcze większa, gdyż wydajność mleczna wynosi 6980 kg.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH