W I kwartale utrzyma się tempo wzrostu dostaw mleka w UE

W 2015 r., mimo niższych o kilkanaście procent cen mleka uzyskiwanych przez producentów w skupie, jego dostawy do mleczarni w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,5 proc. do rekordowego poziomu 151,6 mln t. Oznacza to, że w UE wyprodukowano o 3,7 mln t mleka więcej niż w 2014 r. - informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Analityk podkreśla, że dynamika była szczególnie wysoka w ostatnim kwartale – wyniosła 5 proc., co przede wszystkim związane było z dogodnymi warunkami pogodowymi w trakcie jesieni, które wydłużyły możliwość żywienia krów na pastwiskach.
Co więcej, w najnowszym raporcie Komisji Europejskiej eksperci szacują, że w I kw. br. należy spodziewać się utrzymania tempa wzrostu dostaw mleka na poziomie z ostatniego kwartału roku ubiegłego.
- Przy założeniu normalnych warunków pogodowych, skupu mleka na niższym niż w 2015 r. poziomie, należy spodziewać dopiero pod koniec br. Mimo to, eksperci KE przewidują, że w całym 2016 r. dostawy mleka będą o 1,4 proc., tj. o ok. 2 mln ton większe niż w 2015 r. Warto zauważyć, że mimo utrzymującego się kryzysu na rynku mleka, eksperci KE podnieśli prognozę o 0,5 p.p. w porównaniu do zakładanej w raporcie z października ub.r. - wyjaśnia Wyrzykowski.
Jak dodaje tak jak w roku ubiegłym wysoka dynamika dostaw mleka zostanie utrzymana w Irlandii, Holandii oraz Dani. Znaczące wzrosty są oczekiwane także w Wielkiej Brytanii, podczas gdy w Polsce dostawy mleka będą na podobnym poziomie jak w ub.r.
- Komisja Europejska spodziewa się, że obecnych warunkach ceny skupu mleka będą nadal obniżać się, w szczególności na początku 2016 r. - wyjaśnia ekspert BGŻ BNP Paribas.
Zgodnie z prognozami Komisji Europejskiej produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) po 8,3- proc. wzroście w ub.r., w 2016 r. zwiększy się o kolejne 5,6 proc. Wyrzykowski podkreśla, że prognoza ta, jest aż o 4,1 p. p. wyższa od szacunków z prognozy jesiennej.
- Mimo zwiększonego zainteresowania OMP na rynku wewnętrznym i zwiększonej sprzedaży do krajów trzecich, tak duży wzrost produkcji może skutkować zwiększeniem zapasów OMP, które na koniec roku mogą wynieść 240 tys. t. Oczekuje się, że produkcja pełnego mleka w proszku w 2016 r. zwiększy się o 1,1 proc. do 773 tys. t - przyznaje ekspert.
W przypadku serów, prognozy KE zakładają, że ich produkcja w 2016 r. zwiększy się o 1,2 proc.. Eksport serów ma wzrosnąć o 6,0 proc. (scenariusz ten nie zakłada zniesienia rosyjskiego embarga) jednak jego wolumen pozostanie niższy od odnotowanego w 2013 r. – czyli w ostatnim roku przed wprowadzeniem embarga.
- Wzrostu produkcji należy spodziewać się także w przypadku masła – o 2,5 proc.. Popyt na masło na rynku wewnątrzunijnym zwiększy się o 2,5 proc.. Eksport wzrośnie o 6 proc., co będzie w głównej mierze determinowane ciągłym deficytem masła w USA. Prognozy KE zakładają dalszy spadek produkcji mleka pitnego – w 2016 r. o 0,9 proc.. Zwiększy się natomiast przetwórstwo mleka na śmietanę (o 3,0 proc.) oraz nieznacznie na pozostałe produkty płynne, takie jak zsiadłe mleko lub jogurty - zauważa Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!