REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W lutym wzrosły światowe ceny produktów mleczarskich

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-03-2015, 19:43
W lutym wzrosły światowe ceny produktów mleczarskich

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 179,4 punktu i wciąż znajduje się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku. Indeks ten był o niemal 13,7 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 207,8 punktu i o 0,99 proc. niższy niż w styczniu 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Jest to już jedenasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim ze zniżkami cen cukru, zbóż i mięsa, podczas gdy ceny olejów roślinnych ustabilizowały się, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym osiągnął pułap o 4,62% większy w stosunku do jego poziomu ze stycznia i wynosił 181,8 punktu, co było pierwszą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny pełnotłustego mleka w proszku, nieco mniejsze zwyżki notowano w przypadku proszku odtłuszczonego i masła, a notowania serów były stabilne. Główną przyczyną nagłego wzrostu światowych cen przetworów mlecznych jest spadek produkcji w Nowej Zelandii wywołany suszą w połączeniu z ograniczonym dostawami eksportowymi z Australii. Ponadto ograniczana jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej - w celu uniknięcia lub minimalizowania przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który kończy się z dniem 31 marca 2015 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecz- nych była w drugim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 177,81 punktu i była o 34,5% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 4,9% zniżka cen cukru odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w Brazylii (która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru) w związku z występującymi częstymi, obfitymi opadami w głównym regionie produkcji. Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej dodatkowo napędza osłabienie waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara oraz ogłoszenie przez Indie wydania subsydiów wywozowych w celu zwiększenia sprzedaży cukru.

Stabilizacja cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek wzrostu cen oleju palmowego w związku z powodziami ograniczającym produkcję w Malezji oraz perspektywami wzrostu konsumpcji w Indonezji, podczas gdy światowe ceny oleju sojowego zniżkowały na skutek większych niż szacowano dostaw eksportowych oraz perspektyw rekordowych zbiorów soi w Ameryce Południowej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH