Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W lutym wzrosły światowe ceny produktów mleczarskich

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-03-2015, 19:43
W lutym wzrosły światowe ceny produktów mleczarskich

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 179,4 punktu i wciąż znajduje się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku. Indeks ten był o niemal 13,7 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 207,8 punktu i o 0,99 proc. niższy niż w styczniu 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to już jedenasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim ze zniżkami cen cukru, zbóż i mięsa, podczas gdy ceny olejów roślinnych ustabilizowały się, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym osiągnął pułap o 4,62% większy w stosunku do jego poziomu ze stycznia i wynosił 181,8 punktu, co było pierwszą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny pełnotłustego mleka w proszku, nieco mniejsze zwyżki notowano w przypadku proszku odtłuszczonego i masła, a notowania serów były stabilne. Główną przyczyną nagłego wzrostu światowych cen przetworów mlecznych jest spadek produkcji w Nowej Zelandii wywołany suszą w połączeniu z ograniczonym dostawami eksportowymi z Australii. Ponadto ograniczana jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej - w celu uniknięcia lub minimalizowania przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który kończy się z dniem 31 marca 2015 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecz- nych była w drugim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 177,81 punktu i była o 34,5% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 4,9% zniżka cen cukru odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w Brazylii (która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru) w związku z występującymi częstymi, obfitymi opadami w głównym regionie produkcji. Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej dodatkowo napędza osłabienie waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara oraz ogłoszenie przez Indie wydania subsydiów wywozowych w celu zwiększenia sprzedaży cukru.

Stabilizacja cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek wzrostu cen oleju palmowego w związku z powodziami ograniczającym produkcję w Malezji oraz perspektywami wzrostu konsumpcji w Indonezji, podczas gdy światowe ceny oleju sojowego zniżkowały na skutek większych niż szacowano dostaw eksportowych oraz perspektyw rekordowych zbiorów soi w Ameryce Południowej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH