Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W marcu światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-04-2016, 18:57
W marcu światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały
fot.PTWP

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 151 punktów, zwyżkując tym razem nieco dynamiczniej niż przed miesiącem (prawie o 1%) po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.) do stycznia 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Indeks ten był wciąż o niemal 12% niższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 171,5 punktu, był natomiast o 0,96% wyższy niż w lutym 2016 r. Zwyżka ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen cukru, które zrekompensowały spadki cen przetworów mlecznych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze trzy miesiące 2016 r. to 149,95 punktu, jest ona o 14,5% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

 Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu 2016 r. osiągnął pułap o 8,24% niższy w stosunku do jego poziomu z lutego 2016 r. i wynosił 130,3 punktu, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Ponadto główni eksporterzy mają problemy ze zbyciem dużej ilości zapasów.

Najbardziej dynamicznie spadały ceny masła i serów. W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku zniżki cen wyhamowały na skutek unijnego programu skupu interwencyjnego OMP zapewniając orientacyjną cenę bazową dla transakcji międzynarodowych. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 30% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za trzy pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 139,13 punktu i była o 22,8% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

17,1% zwyżka cen cukru do najwyższego poziomu od listopada 2014 r. odzwierciedla oczekiwania jeszcze większego deficytu produkcji surowca niż wcześniej przewidywano. Wzrost cen nastąpił na skutek obfitych opadów deszczu w Brazylii, która jest największym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto zwyżki cen cukru potęgują dodatkowo doniesienia o wyższym wykorzystania surowca z Brazylii do produkcji etanolu, a perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach również nie wspierają indeksu cen cukru.

6,3% zwyżka cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od piętnastu miesięcy, nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego (najważniejszy produkt objęty indeksem) w związku z globalną stagnacją i doniesieniami o niskich zapasach w Azji Południowo- Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w najbliższych miesiącach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH