REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W marcu światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-04-2016, 18:57
W marcu światowe ceny przetworów mlecznych nadal spadały
fot.PTWP

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 151 punktów, zwyżkując tym razem nieco dynamiczniej niż przed miesiącem (prawie o 1%) po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.) do stycznia 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Indeks ten był wciąż o niemal 12% niższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 171,5 punktu, był natomiast o 0,96% wyższy niż w lutym 2016 r. Zwyżka ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen cukru, które zrekompensowały spadki cen przetworów mlecznych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze trzy miesiące 2016 r. to 149,95 punktu, jest ona o 14,5% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

 Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu 2016 r. osiągnął pułap o 8,24% niższy w stosunku do jego poziomu z lutego 2016 r. i wynosił 130,3 punktu, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Ponadto główni eksporterzy mają problemy ze zbyciem dużej ilości zapasów.

Najbardziej dynamicznie spadały ceny masła i serów. W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku zniżki cen wyhamowały na skutek unijnego programu skupu interwencyjnego OMP zapewniając orientacyjną cenę bazową dla transakcji międzynarodowych. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 30% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za trzy pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 139,13 punktu i była o 22,8% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

17,1% zwyżka cen cukru do najwyższego poziomu od listopada 2014 r. odzwierciedla oczekiwania jeszcze większego deficytu produkcji surowca niż wcześniej przewidywano. Wzrost cen nastąpił na skutek obfitych opadów deszczu w Brazylii, która jest największym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto zwyżki cen cukru potęgują dodatkowo doniesienia o wyższym wykorzystania surowca z Brazylii do produkcji etanolu, a perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach również nie wspierają indeksu cen cukru.

6,3% zwyżka cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od piętnastu miesięcy, nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego (najważniejszy produkt objęty indeksem) w związku z globalną stagnacją i doniesieniami o niskich zapasach w Azji Południowo- Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w najbliższych miesiącach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH