REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Polsce spada spożycie jogurtów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-12-2014, 14:21
W Polsce spada spożycie jogurtów

Ostatnie dane statystyczne GUS po pierwszym kwartale 2014 roku dotyczące stanu rynku mleka w Polsce wskazują, że Polacy w roku 2013 spożyli prawie 4,7 kg jogurtów na osobę, czyli o 3,5 proc. mniej niż w roku 2012. Przy założeniu, że pojemność jednego kubeczka jogurtu to ok 150 g, jedna osoba w minionym roku zjadła średnio ok. 2,5 kubeczka tego produktu w miesiącu.

REKLAMA

Wynik ten jest bardzo niski. Dane te potwierdzają fakt, że Polacy przez spożywanie coraz mniejszych ilości produktów mlecznych, w tym jogurtów mają większe problemy z niedoborem wapnia. W konsekwencji niskiego spożycia mleka spada produkcja jogurtów, a to z kolei ma swój wpływ na stan branży mleczarskiej w Polsce.

Wzrost spożycia produktów mlecznych, w tym zwłaszcza jogurtów, jest istotny z dwóch powodów. Po pierwsze ma to swoje bezpośrednie przełożenie na wyniki sprzedażowe branży oraz produkcję. Po drugie spożywanie produktów mlecznych, w tym jogurtów, jest ważne ze względu na wysokie niedobory wapnia wśród Polaków - mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. Jak rekomendują eksperci, podniesienie świadomości spożywania produktów mlecznych przez Polaków może ograniczyć niedobory wapnia. Aspekt ten powinien być objęty szczególną troską całej branży mleczarskiej w Polsce. Właśnie dlatego Związek Polskich Przetwórców Mleka wdrożył kampanię edukacyjną „Jogurt pasuje od rana", która ma na celu zachęcenie Polaków do jedzenia jogurtów, a tym samym wpływanie na poprawę zdrowych nawyków żywieniowych.

Tylko w minionym roku produkcja mleka płynnego przetworzonego wyniosła w przybliżeniu 2 754 tys. ton, zaś produkcja samych napojów mlecznych fermentowanych w przybliżeniu wyniosła 727 tys. ton, z czego blisko 450 tys. ton to produkcja jogurtów. Zaskakujące z pewnością jest to, że jogurty mają same w sobie większą zawartość przyswajalnego wapnia niż mleko. Jak rekomendują profesorzy powołani do Zespołu Ekspertów, badającego działania zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków oraz roli produktów mlecznych w tym jogurtu w zdrowym żywieniu, jogurty powinny być włączone do codziennej diety Polaków.

Według prognoz GUS, kończący się rok może przynieść poprawę dla branży mleczarskiej w Polsce. Dane pokazują, że wzrost produkcji napojów fermentowanych innych niż jogurty może wzrosnąć o 4%. Ponadto przez ten wzrost procentowy poprawi się o ponad 1% produkcja kategorii samych fermentowanych napojów mlecznych. Jogurty w dalszym ciągu są niedoceniane przez polskie społeczeństwo. Co więcej, statystyki wskazują, że na koniec 2014 roku może osiągnąć blisko 1% spadek produkcji. Podnoszenie świadomości Polaków na temat tego, jak ważne jest spożywanie jogurtów w codziennej diecie, może mieć pozytywny wpływ nie tylko na zmniejszenie niedoborów wapnia Polaków, ale również na rozwój całej branży mleczarskiej w kraju.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Spider 30-12-2014, 09:57:
Jesli mleko w proszku to badziewie i szkodzi zdrowiu to ciekawe dlaczego dzieci i niemowleta karmione sa wlasnie tym badziewiem!!
  • Anna H. 29-12-2014, 15:46:
Wydaje mi się, że spożycie jogurtów spadło wraz ze wzrostem kampanii przeciwko spożywaniu produktów mlecznych - czyli szerzeniu haseł o nietolerancji laktozy i tego że spora część społeczeństwa choruje na taką przypadłość. Jest to w dużej mierze nie prawda ale jak widać efekty są bo ogólnie spożycie mleka spadło w związku z tym jego przetworów również. Ponad to trzeba pamiętać że jogurty to nie tylko te słodzone i barwione co do których również nie jestem przekonana, ale duża część to jogurty naturalne bez żadnych domieszek i poprawiaczy! Sądzę że za kilka lat widoczne będą skutki nie spożywania produktów mlecznych - społeczeństwo po prostu będzie miało mega duże problemy z poruszaniem się o własnych siłach.
  • Bozena 28-12-2014, 17:48:
To gdzie są w polskich jogurtach żywe kultury bakterii i jogurty bez mleka w proszku, jak produkują badziewie, to niech sami sobie je jedzą. Poza tym barwione sproszkowanymi mszycami i mają wiele niezdrowych dodatków. Smacznego.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH