Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

W Sandomierzu rusza festiwal Czas Dobrego Sera

Organizatorzy festiwalu Czas Dobrego Sera, który odbędzie się w sobotę i niedzielę w Sandomierzu, podali listę zaproszonych serowarów. Polskie sery zagrodowe będą hitem imprezy. Przyjadą też ze swoimi produktami polskie winiarnie.

W Sandomierzu rusza festiwal Czas Dobrego Sera
Fot. Fotolia

Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do Sandomierza. W tym roku nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych. Degustacje odbędą się pod okiem wybitych autorytetów, m.in. prof. Moniki Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W programie festiwalu znajdzie się dziewięć tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek).

Jak zapewniają organizatorzy imprezy, w sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów. W tym roku po raz pierwszy w Sandomierzu pojawią się wspaniałe, owcze sery z Chorwacji z "Paškim Sirem" na czele.

Żadna impreza kulinarna nie odbędzie się bez szefów kuchni. Do udziału w imprezie zaproszono w tym roku wybitnych szefów kuchni - Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) - wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono też polskich winiarzy. Ser i wino to para doskonała... Na Sandomierskim festiwalu pojawią się winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka "966".

Momentem kulminacyjnym imprezy będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sery dojrzewające RSS ALERT    /    sery RSS ALERT    /    Slow Food Polska RSS ALERT    /    Czas Dobrego Sera RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.185.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.