Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W ślad za wzrostem skupu mleka rośnie produkcja jego przetworów

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 06-11-2012, 11:45
W ślad za wzrostem skupu mleka rośnie produkcja jego przetworów
Najwięcej wzrosła produkcja mleka w proszku - pełnego mleka w proszku (PMP) o 24 proc., a odtłuszczonego mleka w proszku o 11 proc. więcej

Istotne zwiększenie skupu mleka w Polsce w trzech pierwszych kwartałach tego roku - o 7,6 proc. względem analogicznego okresu 2011 r. do 7543 tys. t - przełożyło się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich, za wyjątkiem produktów fermentowanych - informuje Bank BGŻ.

Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mleka w proszku. Według danych Eurostatu, w analizowanym okresie produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) wyniosła 24,2 tys. ton, tj. była o 24% wyższa niż przed rokiem. W tym samym czasie wyprodukowano o ponad 11% więcej (8,4 tys. t, co dało łącznie 84,4 tys. t w pierwszych dziewięciu miesiącach br.) odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Niemniej, w jednym i drugim przypadku dynamika wzrostu produkcji stopniowo wyhamowuje. W samym wrześniu zakłady mleczarskie wytworzyły już o prawie 9% mniej OMP niż w analogicznym miesiącu przed rokiem, zaś tempo przyrostu produkcji PMP obniżyło się do +5% z +102% notowanych jeszcze w kwietniu br.

W okresie styczeń - wrzesień br. dosyć istotnie zwiększyło się także przetwórstwo mleka na masło i inne przetwory z tłuszczu mlecznego ogółem (wyrażone w ekwiwalencie masła o zawartości tłuszczu 82,00%) - o prawie 16% w relacji rocznej do 120,8 tys. ton.

W zakładach mleczarskich wzrosła także produkcja serów dojrzewających - o około 15% r/r do 230 tys. t - w nieco mniejszym stopniu serów świeżych - o 2% do 283 tys. ton.

Produkcja przetworów świeżych ulegała w tym roku mniejszym zmianom. Zwiększono głównie produkcję śmietany - o prawie 7% do 171,7 mln l - oraz mleka płynnego - o około 2% do 1992,0 mln litrów. W stosunku do ubiegłego roku wytworzono mniej fermentowanych napojów mlecznych - o około 2%. Przy spowolnieniu gospodarczym w Polsce i w krajach sąsiadujących, ta tendencja utrzyma się prawdopodobnie także w kolejnych miesiącach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aparatowy_303 07-11-2012, 23:16:
Co można zrozumieć pod pojęciem "przetworów świeżych" ? Czy mleko ŚWIERZE o długim terminie może być ciągle świeże? Czy kupując kartonik mleka trzeba zwracać uwagę czy UHT czy ESL?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH