REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W styczniu i lutym br. polski eksport przetworów mleczarskich wzrósł o 10 proc. r/r

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 23-04-2013, 10:28
W styczniu i lutym br. polski eksport przetworów mleczarskich wzrósł o 10 proc. r/r
Polski eksport przetworów mleczarskich wzrósł o 10 proc. r/r w styczniu i lutym 2013 r.

Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w ciągu dwóch pierwszych miesięcy br. wartość polskiego eksportu przetworów mleczarskich była o ponad 10 proc. wyższa niż przed rokiem, sięgając 229,7 mln euro - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Na tak dobre wyniki wymiany handlowej wpłynęło przede wszystkim ożywienie na rynku mleka i śmietany nie zagęszczonej, masła i serów. W okresie dwóch miesięcy br. wartość eksportu mleka i śmietany nie zagęszczonej zwiększyła się o ponad 20% do 28,5 mln euro. Tym samym udział mleka i śmietany w całkowitej sprzedaży zagranicznej artykułów mlecznych wzrósł z 11% przed rokiem do 12% w analizowanym okresie.

W przypadku eksportu masła w styczniu i lutym br. odnotowano 20-procentowy wzrost w relacji rocznej, do blisko 20,5 mln euro. Udział tej kategorii w wywozie przetworów mleczarskich ogółem z Polski wyniósł 9% wobec 8% przed rokiem.

Jednakże w dalszym ciągu najbardziej istotną pozycję eksportową zajmują sery z udziałem 40%. W styczniu i w lutym br. ich eksport zwiększył się o 18% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. do 97 mln euro.

W tym roku podstawowym rynkiem zbytu polskich serów staje się Rosja, która w analogicznym okresie ubiegłego roku znajdowała się na czwartej pozycji, za Czechami, Niemcami, Włochami. W pierwszych dwóch miesiącach br. nasz eksport na ten rynek wzrósł niespełna 2-krotnie r/r do 13,80 mln euro. Tym samym udział Rosji w całkowitej wartości sprzedaży zagranicznej serów zwiększył się z 8,5% do 14%. Niemniej, biorąc pod uwagę wywóz wszystkich artykułów mlecznych, kraje Unii Europejskiej nadal pozostają czołowym partnerem handlowym Polski, z około 75-proc. udziałem w eksporcie.

Artykułem (na poziomie czterocyfrowego CN), który odnotował największy spadek wywozu w tym roku była serwatka. Według danych MRiRW po lutym br. wartość eksportu spadła o 2% do 29,3 mln euro, przy wzroście wolumenu o 9%.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH