Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W UE masło droższe niż na świecie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-03-2012, 15:03

W drugiej połowie października ubiegłego roku ceny masła w UE zaczęły spadać, tendencja ta utrzymywała się także w lutym bieżącego roku. W dniu 20 lutego 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,35 EUR/kg i była o 2,94% niższa niż przed miesiącem – informuje FAMMU/FAPA.

Większe zniżki (od -5,04% do -7,58%) w okresie tym odnotowano na rynku głównych unijnych producentów, w Niemczech i w Holandii. Przełożyło się to na fakt, że w lutym ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż średnia w UE: od 3,17 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca w Niemczech do 3,20 EUR/kg w Holandii. W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego na koniec drugiego miesiąca bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,09 EUR/kg, jest to spadek o 7,5% względem ubiegłego miesiąca, w ujęciu PLN odnotowano natomiast ponad 9,5% zniżkę, rozbieżności te związane są z umacnianiem się polskiej waluty w stosunku do euro.

Ceny hurtowe masła w Polsce w ubiegłym miesiącu były o ok. 5,5% niższe niż średnia w UE, z tego względu masło z Polski w dalszym ciągu jest bardzo konkurencyjne we Wspólnocie. Pomimo zniżek, ceny masła w UE wciąż utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, znacznie powyżej progu interwencyjnego, a cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 510 USD - 1320 USD wyższa od ceny tego przetworu z USA i Oceanii. Z tego względu UE ma problemy z konkurowaniem na rynku światowym, o czym świadczy m.in. niemal 25,5% spadek eksportu tego tłuszczu w 2011 roku. Według danych KE w 2011 roku produkcja tego tłuszczu była o 2,2% większa niż przed rokiem, ponadto cały czas postępuje proces upłynniania masła z zapasów prywatnych.

W sierpniu 2011 r. pod koniec okresu wprowadzania masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), łączne zapasy w ramach tego instrumentu osiągnęły poziom 105 tys. ton, 19 stycznia 2012 roku znajdowało się tam już tylko 22,1 tys. ton tego tłuszczu, czyli o niemal 3 tys. ton mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Kolejne ilości masła w ramach PSA można wprowadzać od marca bieżącego roku.

Źrodło: komentarz własny AB FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo, obliczenia własne

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH