Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes C. Olsen Trading: Przyszłością polskiego eksportu są sery i produkty funkcjonalne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-12-2010, 12:01
Wiceprezes C. Olsen Trading: Przyszłością polskiego eksportu są sery i produkty funkcjonalne

W polskim eksporcie zmniejsza się udział OMP i PMP, a zwiększa produktów z wartością dodaną jak np. sery. Przyszłością eksportu będą właśnie sery i produkty funkcjonalne - mówił podczas III Forum Rynku Spożywczego Maciej Stępień - Prezes Zarządu, Związek Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich, Wiceprezes Zarządu, C. Olsen Trading Sp. z o.o.

Zdaniem Macieja Stępnia, polskie firmy mleczarskie są bardzo profesjonalne. - Przed akcesją rozmawiałem z przedstawicielami firm francuskich, holenderskich czy niemieckich. Mówili wówczas, że oni tyle lat działają na rynku mleczarskim, że zanim polskie firmy sie tego nauczą, będzie po nich. Tymczasem nasze firmy radzą sobie dobrze, a co więcej, można wymienić kilka znaczących w skali europejskiej firm zachodnich, które upadły w tym czasie - mówił Maciej Stępień.

Podkreślał, że polskie produkty mleczne są wysyłane praktycznie we wszystkich kierunkach, a ponadto zmniejsza się w naszym eksporcie udział produktów masowych jak mleko w proszku, a zwiększa się wyrobów z wartością dodaną. - Wynika to z wielu czynników. Zmienia się np. profil naszej produkcji mleczarskiej. Produkujemy coraz mniej wyrobów masowych jak OMP - mówił szef związku eksporterów.

Nie dawno KZSM przeprowadził ankietę na temat mocy produkcyjnych polskich zakładów mleczarskich. Wynika z niej, że moce produkcyjne są przynajmniej dwa razy większe niż polska kwota mleczna. - To oznacza, że nasze mleczarnie mają możliwość manewru i szybkich zmian profilu produkcji, co pozwala bardziej patrzeć na możliwość lepszego spieniężenia wyrobów, a także szybsze reagowanie na zmieniające się potrzeby rynku, także światowego - mówił Maciej Stępień.

Prawie 600 przedstawicieli kadry zarządzającej najważniejszych firm sektora żywnościowego i jego otoczenia, a także naukowcy, politycy oraz przedstawiciele dystrybucji i handlu wzięło udział w tegorocznym III Forum Rynku Spożywczego.

Więcej na temat III Forum Rynku Spożywczego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 03-12-2010, 19:30:
Ależ oczywiście, że to jest problem. Ja sam dopiero teraz otwieram sklep (w tym internetowy) z takimi serami i nie tylko i wiem, żeby znaleźć wszystkich producentów trzeba się namęczyć kilka miesięcy, natomiast generalnie takich serów nie ma nigdzie, chyba że na tymczasowych jarmarkach.
Trzeba jednak wiedzieć, że takie sery jak Parmigiano Regiano, Franche-Comte czy West County Cheddar kiedyś też były takimi serami jak dzisiaj Sery Korycińskie czy Sery z Wiżajn. Klienci powinni więc kupować takie produkty, dopytywać się w sklepach, aby handlowcy zaczęli takich serów szukać i wstawiać w ofertę. Polska ma ogromny potencjał w tej dziedzinie, spokojnie możemy stać się taką serową potęgą jak Hiszpania, Holandia, Szwajcaria czy Wielka Brytania, do Włoch czy Francji raczej nie dorównamy bo po prostu nie ma takiej tradycji.
Tak więc nie mówmy, że polskie sery są niewarte kupowania, a Gouda Holland jest. Zacznijmy szukać naszych polskich parmezanów, goud, cheddarów, roquefortów, gorgonzol, kupujmy je, a z czasem będzie ich więcej na rynku, będą tańsze i łatwiej dostępne. Teraz wychodzi na to, że łatwiej jest kupić ser regionalny z Włoch czy Francji niż z naszego własnego województwa.
  • klient 03-12-2010, 13:09:
problem leży w tym że w wielkich miastach ciężko dostac takie sery. Sieci handlowe często nie mają ich w asortymencie
  • regionalnesmaki 03-12-2010, 13:04:
Dzisiaj zarejestrowano ser Gouda Holland jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, tak samo jak Edam Holland. Teraz trzeba spojrzeć jakie to sery z Polski posiadają lub aplikują o ten certyfikat lub o Chronioną Nazwę Pochodzenia: SER OZORKOWSKI, BRYNDZA PODHALAŃSKA, OSCYPEK, WIELKOPOLSKI SER SMAŻONY, SER OZORKOWSKI - to są sery SWIATOWEJ KLASY!! Myślę, że spośród serów tradycyjnych, których mamy w Polsce około setki, a może nawet i więcej, duża część zostanie zarejestrowana w UE i wtedy będzie grać w tej samej lidze co Gouda Holland, Gruyere, Parmigiano Reggiano, Asiagio, Mozarella di Bufala Campana, Blue Stilton, Roquefort i wiele innych.
WARTO KUPOWAĆ I JEŚĆ POLSKIE SERY TRADYCYJNE I REGIONALNE BO SĄ TO ONE ŚWIATOWĄ ELITĄ SERÓW!!

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH