Wiceprezes Ceko: Wzrośnie spożycie serów dojrzewających

Wszystkie estymacje rynkowe mówią o spodziewanym wzroście spożycia kategorii serów. Szczególnie zwraca się uwagę na segment serów żółtych dojrzewających - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Grzegorz Kazuro, wiceprezes Ceko.
Zwraca uwagę, że Polska pomimo wzrostów w ubiegłych latach tej kategorii nadal pozostaje w tyle za krajami zachodnimi z średnią konsumpcją sera na poziomie 10-11 kg na osobę.
- Z uwagi na sytuację ogólno-rynkową jak również dzięki przyrostom numeryki sieci discountowych można obserwować można duży wzrost udziałów marek własnych we wszystkich kategoriach serowych, dotycz to nie tylko serów żółtych ale również bardziej przetworzonych kategorii serowych jak sery pleśniowe - mówi Grzegorz Kazuro.
Należy zwrócić uwagę na równolegle rozwijająca się tendencje wzrostu sprzedaży produktów premium: w głównej mierze importowanych. Dotyczy to też segmentu marek własnych gdzie od paru lat rozwijana jest konsekwentnie linia premium.
- Innym rynkiem na którym możemy zakładać rozwój jest foodservice (HoReca): tu można w najbliższym czasie estymować wzrost udziałów sera typu mozzarella głównie dzięki rozwojowi kanału QSR (Quick Service Restaurants) - m.in. pizzernie oraz kuchni tzw. Etnicznej np. włoskie restauracje - uważa wiceprezes Ceko.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (2)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (2)