Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Hortimex: Mleczarstwo najintensywniej rozwija żywność funkcjonalną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 17-08-2011, 12:05
Wiceprezes Hortimex: Mleczarstwo najintensywniej rozwija żywność funkcjonalną
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

Mleczarstwo jest jednym z tych segmentów przemysłu spożywczego, który najszybciej i najintensywniej skierował się w stronę żywności funkcjonalnej - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Po części przyczyną jest fakt, że mleko i jego przetwory są istotnymi składnikami prawidłowej diety. Ponadto specyficzny, charakterystyczny i intensywny smak tych przetworów pozwala maskować ewentualne braki smakowe substancji wzbogacających. Naturalnym zatem kierunkiem jest wzbogacanie przetworów mleka - mówi Mateusz Kowalewski.

Najczęściej spotykane dodatki i składniki pełnią następujące funkcje: obniżają wartość energetyczną produktów (tj. zastępniki tłuszczu i cukru) oraz wzbogacają produkty (tj. witaminy, błonniki, aminokwasy).

Równocześnie wiceprezes Kowalewski zwraca uwagę, że rynek dodatków „funkcjonalnych" jest trudny do zdefiniowania, ponieważ brak jednoznacznej definicji, co uznajemy za żywność funkcjonalną, i konsekwentnie - co jest dodatkiem czy składnikiem funkcjonalnym. - Niemniej jednak silnym motorem rynku dodatków funkcjonalnych jest zdrowie. Rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie powoduje, że wzrasta zainteresowanie żywnością, która może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie jak i zapewnić poprawne odżywianie - uważa Mateusz Kowalewski.

Konsekwentnie - rośnie zainteresowanie funkcjonalnymi dodatkami. Są to na przykład produkty zapewniające korzyści  w zakresie trawienia, obniżania cholesterolu czy wspomagania układu krążenia, jednak niemalże każdego dnia pojawiają się nowe produkty funkcjonalne. - Warto zaznaczyć, że trend przebiega dwutorowo: proponowane są nowe substancje, mogące wzbogacać dietę (np. związki chromu) lub też odkrywane są na nowo korzystne właściwości substancji od dawna znanych (np. kolagen) - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH