Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Hortimex: Trzeba rozdzielić sprawę fałszowania żywności od niskiej jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-06-2012, 09:24
Wiceprezes Hortimex: Trzeba rozdzielić sprawę fałszowania żywności od niskiej jakości
Mateusz Kowalewski, wiceprezes Hortimex

Przez polskie media przetacza się ostatnio dyskusja na temat niskiej jakości oraz fałszowania żywności lub surowców do jej produkcji. Należy jednak rozdzielić te dwa problemy - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes Hortimex.

Niska jakość niektórych wyrobów, np. mięsnych może wynikać z dwóch powodów: braku norm branżowych, regulujących podstawowe parametry określonych produktów czy typów produktów oraz z niskiej świadomości konsumentów, którzy często mają problemy z rozróżnieniem jakości, przez co skłonni są kupować produkty gorsze.

Nie jestem przekonany - mówi Mateusz Kowalewski - czy w ustalanie norm branżowych powinny angażować się organy państwa. Być może powinny się tym zająć istniejące lub nowe organizacje, które zrzeszają firmy z określonych branż i które wypracowałyby określone normy a następnie promowałyby i wspierały firmy produkujące wyroby zgodnie z przyjętymi wymaganiami. Takie inicjatywy mają już wszak miejsce, również w naszym kraju.

Podkreśla, że inną kwestią jest edukacja konsumentów. Bardzo często czerpią oni swoją wiedzę z Internetu, gdzie znaleźć można wiele informacji wartościowych, ale także mylących, błędnych czy nawet celowo wprowadzających w błąd. Problemem jest mała ilość lub trudny dostęp do informacji zweryfikowanych i prawdziwych, które pomagałyby dokonywać świadomych wyborów zarówno pod kątem jakościowym jak i ekonomicznym.

Fałszowanie żywności jest natomiast problemem poważniejszym. Trwa ostatnio swego rodzaju nagonka na służby powołane do kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, które podobno niedostatecznie chronią nas przed fałszerzami. Być może zunifikowanie tych służb podniosłoby jakość ich działania. Pamiętać jednak należy, że instytucje te działają w ramach prawa. Przestępcy - bo tak należy nazwać fałszerzy żywności (podobnie jak nazywa się np. fałszerzy pieniędzy) - działają tak, by ich procederu nie wykryć. Nasilenie zatem kontroli lub zaostrzenie wymagań uderzyć może głównie w przedsiębiorców uczciwych i - pośrednio - w konsumentów, gdyż przyczyni się przede wszystkim do wzrostu kosztów. Co więc może przyczyniać się do ograniczania procederu fałszowania żywności? To samo, co w przypadku innych przestępstw: konsekwencja w ściganiu oraz szybkość i nieuchronność kary. To już jednak domena innych organów państwa...

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • przedsiębiorca 11-06-2012, 09:28:
Ja dodałbym jeszcze konieczność rozdzielenia od jakości nieprawidłowe oznakowanie. Otóż np brak odstępu pomiedzy wartością masy a jednostką masy na etykiecie jest kwestionowana przez IJHARS jako produkt niewłaściwej jakości. To samo dotyczy wielkości liter i cyfr, kolejności napisów i wiele jeszcze innych , moim zdaniem, nieistotnych elementów oznakowania. Niefortunnie wydana ustawa o jakości handlowej artykułów spożywczych wszystkie te niedociągnięcia na etykietach określa jako towar niewłaściwej jakości. Inspekcja jakości za te niedociągnięcia surowo karze i wycofuje produkty z obrotu, powodując niekiedy likwidację firmy a ponadto wprowadza ferment w spoleczeństwie wykazując ile to wchodzi na rynek towarow "niewłaściwej jakości" Co tu ma błędne oznakowanie do jakości ????????? To psuje krew producentom, których zmusza się do wyrzucania dobrych produktow a tylko błędnie oznakowanych. Ponadto kilkanaście nakazów w oznakowaniu na etykietach (np wielkość czcionki, odstępy, kolejność zapisów, nakazane określenia, czcionka prosta a nie kursywa itp) ni jak ma się do swobody gospodarczej i ustawie nadrzędnej dla producenta. I jeszcze jedno - patrzę w supermarketach na zachodnie produkty i dochodzę do wniosku że w innych krajach jest swoboda a tylko nie w Polsce. Co trzeci produkt jest nieprawidłowo oznakowany, czego od nas się wymaga i karze. Ponoć to ta sama Unia.
  • mleczarz 08-06-2012, 12:49:
moim zdaniem tylko włoszczowski ser się liczy, a reszta to badziewie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • edek 08-06-2012, 11:13:
nio a mlekovita? a mlekpol? i inni?hehehe

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH