REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiecha na nowej fabryce Mlekovity

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-09-2016, 10:47
Wiecha na nowej fabryce Mlekovity
Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity

Symboliczna wiecha zawisła na budynkach Fabryki Proszków Mlecznych Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. – To kluczowa inwestycja dla naszej firmy – powiedział Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita, inwestora zakładu.

REKLAMA

Zawieszenie wiechy miało miejsce 15 września 2016 r. na terenie budowy fabryki. W specjalnym spotkaniu, zorganizowanym przez generalnego wykonawcę, wzięli udział m.in. przedstawiciele władz krajowych samorządowych, inwestora, generalnego wykonawcy, firm podwykonawczych, w sumie ok. 100 osób.

- Budowa nowej Fabryki Proszków Mlecznych Mlekovita jest największą inwestycją, z dotychczas zrealizowanych w historii Mlekovity. Jej wartość to w sumie około 300 mln zł – podkreślił w czasie uroczystości Dariusz Sapiński. – Po wybudowaniu fabryki Mlekovita będzie nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej. Produkty mleczne w proszku, które będą produkowane w nowej fabryce, to głównie produkty, których Mlekovita nie posiadała w swojej ofercie handlowej, m.in. produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci, koncentrat białek mleka, mleko instant i wiele innych, ciekawych, innowacyjnych produktów.

Inwestycja obejmuje budowę całego zakładu produkcyjnego, tj. budynków produkcyjno-magazynowych, instalację linii produkcyjnych i pakujących, budowę zaplecza technicznego i infrastruktury, zaopatrzenie w wodę, energię elektryczną, chłód oraz innych elementów niezbędnych do funkcjonowania zakładu produkcyjnego. Fabryka powstaje na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem.

- Zmierzenie się z tak wymagającą inwestycją to dla nas, budowlańców, duże wyzwanie – twierdzi Leszek Marek Gołąbiecki. - Budowa jest prowadzona w formule „zaprojektuj i wybuduj”. Powierzchnia użytkowa obiektu to 28 tysięcy metrów kwadratowych. Średnie zatrudnienie na budowie wynosi ok. 250 osób, w tym blisko 20 inżynierów. Unibep posadowił fabrykę na ok. 2000 kolumn DSM. Ponieważ w fabryce będzie produkowana żywność, obiekt musi spełnić bardzo wysokie wymagania pod względem higienicznym I sanitarnym. Będą tu bowiem wytwarzane produkty typu „baby food”. Prócz prac budowlanych Unibep prowadził także prace sanitarne, elektryczne i drogowe.

Fabryka Proszków Mlecznych została zakwalifikowana przez Ministerstwo Gospodarki jako inwestycja o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej na lata 2011-2020. Obecnie trwające prace prowadzone są zgodne z zatwierdzonym harmonogramem. Termin zakończenia projektu przewidziany jest na czerwiec 2017 roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH