Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Większy wolumen importu serwatki, masła, serów i jogurtów

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 05-09-2017, 13:12
Większy wolumen importu serwatki, masła, serów i jogurtów
fot. Fotolia

Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszej połowie 2017 r. wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła 401 mln EUR i była o 8% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Najbardziej dynamicznie, o 133% do 45,4 mln EUR, zwiększyła się wartość przywozu masła i pozostałych tłuszczów uzyskiwanych z mleka, co było wynikiem zarówno wyższych jego cen jak i wzrostu wolumenu importu – o 68% do 9,7 tys. t.

Zwraca uwagę, iż wartość importu serów i twarogów zwiększyła się o 23% do 155,8 mln EUR, a ich wolumen wzrósł o 10% do 45,0 tys. t. Według danych MF (za Sparks Polska) w I połowie 2017 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, najbardziej dynamicznie wzrósł wolumen przywozu serów topionych (o 30% do 1,4 tys. t). Import serów tartych wzrósł o 21% do 1,1 tys. t, a serów dojrzewających zwiększył się o 11% do 23,9 tys. t. Natomiast wolumen przywozu serów świeżych był o 0,3% mniejszy niż w I połowie 2016 r. i wyniósł 15,1 tys. t.

W I połowie 2017 r. wartość importu serwatki zwiększyła się o 52% do 22 mln EUR. Warto jednak zauważyć, że wolumen zwiększył się w większym stopniu, o 92% do 94 tys. t. W konsekwencji, średnia cena po jakiej w I połowie br. nabywano do Polski serwatkę – 0,46 EUR/kg - była niższa od notowanej w I połowie 2016 r., kiedy to wyniosła 0,58 EUR/kg.

- W przypadku pozostałych głównych grup produktów mleczarskich, wolumen przywozu do Polski był mniejszy niż w I połowie 2016 r. Wolumen importu mleka w proszku obniżył się o 32% do 44,8 tys. t, a mleka płynnego i śmietany (łącznie z przerzutowym) zmniejszył się o 15% do 94,7 tys. t. O ile w przypadku mleka w proszku wartość importu zmniejszyła się o 38% do 75,6 mln EUR, to wartość importu mleka i śmietany płynnej zwiększyła się o 21,0% do 61,0 mln EUR – mówi Paweł Wyrzykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH