Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Wkrótce nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego

Seminarium typu Techmilk wskazuje na ogromne ssanie przemysłu na naszych absolwentów. To niesamowite dziwne, że młodzież, abiturienci nie chcą studiować inżynierii przetwórstwa żywności, czyli techniki przetwórstwa żywności. To jest dla mnie niesamowicie dziwne, gdyż po tym kierunku dostaje się dobra pracę, która jest dobrze płatna, a chętnych nie ma – podkreśla w rozmowie z serwisem portalspożywczy prof. Jan Limanowski, kierownik katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Wkrótce nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego
prof. Jan Limanowski

Jego zdaniem, inżynieria przetwórstwa żywności czy inżynieria chemiczna i procesowa, kierunki które działają na Uniwersytecie Warmińsko-mazurskim w Olsztynie, bez odpowiedniego działania promocyjnego i reklamy padną.

- Te studia nie są szczególnie trudne. Nie mogę tego zrozumieć, co się dzieje, dlaczego młodzież nie chce studiować na kierunkach paratechnicznych. Niestety nie mamy chętnych. Próbowaliśmy rozmawiać z przedstawicielami firm, aby namawiali młodzież do studiowania, bo za chwilę nie będą mieli kogo zatrudniać. Nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego – ubolewa prof. Limanowski.

Seminarium Techmilk odwiedziła grupa studentów katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Kilka osób pracowało także w sekretariacie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jan Limanowski RSS ALERT    /    Techmilk RSS ALERT    /    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski RSS ALERT    /    kadry dla mleczarstwa RSS ALERT    /    studia w Polsce RSS ALERT    /    inżynieria produkcji żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • ob 2018-02-13 21:33:59
    no,no to się porobiło
  • Marek 2018-02-13 22:20:13
    Studia nie należą do łatwych, a praca po nich to najczęściej w trybie 3 zmianowym. W dodatku na kierunkach spożywczych dominują kobiety, które potem nie chcą pracować jak zderzą się z rzeczywistoscią, która panuje w zakładach spożywczych.
  • daesh 2018-02-14 14:57:58
    bo zarobki technologów w spożywce są uwłaczajace (2000-2800 na rąsię), w stosunku do ogólu przemysłu stanowisk technologów w innych branzach, bo musi babrać się w kremach, soczkach, lodach i innych paskudztwach, bo musi ciągle coś próbować, bo niejednokrotnie zajmuje się opakowaniami a nie produktem bo wiekszy nacisk jest na nowy stand niż nowy smak, bo bo bo mozna zliczać i zliczać...bo użera się ze sprzedażą, marketingiem i resztą działów
  • technolog 2018-02-14 16:58:06
    \"Te studia nie są szczególnie trudne\". To jest chyba kiepski żart. Większość z tych studiów nie ma nic wspólnego z produkcją i w ogóle żywnością, to tylko wkuwanie wzorów i całek z chemii, matematyki, fizyki i inżynierii procesowej. Oczywiście każdy technolog powinien mieć pojęcie w tych dziedzinach - niestety jednak wymagania wiedzy z tych dziedzin są niewspółmierne względem samej produkcji żywności. Kształci się technologów którzy umieją wyprowadzać rachunki różniczkowe, obliczać całki oznaczone i znają schemat glikolizy, za to nie wiedzą co to HACCP, nie pamiętają składu chemicznego mleka albo nie wiedzą z czego robi się ciasto drożdżowe. Podejrzewam, że większość wykładowców reprezentuje ten sam poziom, a uczelnia stara się tylko nakręcić jak najwięcej warunków, za które studenci muszą płacić.
  • Doświadczony technolog 2018-02-14 22:24:10
    Studia bardzo trudne a i praca bardzo ciężka zwłaszcza w rybach i mięsie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.190.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.