Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wkrótce nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-02-2018, 11:51
Wkrótce nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego
prof. Jan Limanowski

Seminarium typu Techmilk wskazuje na ogromne ssanie przemysłu na naszych absolwentów. To niesamowite dziwne, że młodzież, abiturienci nie chcą studiować inżynierii przetwórstwa żywności, czyli techniki przetwórstwa żywności. To jest dla mnie niesamowicie dziwne, gdyż po tym kierunku dostaje się dobra pracę, która jest dobrze płatna, a chętnych nie ma – podkreśla w rozmowie z serwisem portalspożywczy prof. Jan Limanowski, kierownik katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Jego zdaniem, inżynieria przetwórstwa żywności czy inżynieria chemiczna i procesowa, kierunki które działają na Uniwersytecie Warmińsko-mazurskim w Olsztynie, bez odpowiedniego działania promocyjnego i reklamy padną.

- Te studia nie są szczególnie trudne. Nie mogę tego zrozumieć, co się dzieje, dlaczego młodzież nie chce studiować na kierunkach paratechnicznych. Niestety nie mamy chętnych. Próbowaliśmy rozmawiać z przedstawicielami firm, aby namawiali młodzież do studiowania, bo za chwilę nie będą mieli kogo zatrudniać. Nie będzie specjalistów dla przemysłu okołospożywczego – ubolewa prof. Limanowski.

Seminarium Techmilk odwiedziła grupa studentów katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Kilka osób pracowało także w sekretariacie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kaczka 15-02-2018, 13:46:
Kończyłam te studia kilka lat temu. Nie wiem jak teraz, ale wtedy właśnie program był nastawiony mocno na nauki ścisłe, a praktycznej wiedzy praktycznie w ogóle.
I wcale te studia nie należą do łatwych.
Szkoda że z tego co się uczyłam wykorzystałam w pracy może z 10%, nie więcej.
  • rt 15-02-2018, 11:56:
Kończyłem ten wydział :) Praca jak w przemyśle ... dość ciężka chociaż zależy to od firmy, do której sie trafi. Za to wynagrodzenia to dramat i porażka :)
  • Doświadczony technolog 14-02-2018, 22:24:
Studia bardzo trudne a i praca bardzo ciężka zwłaszcza w rybach i mięsie

Zobacz wszystkie komentarze (7)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 575) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH