Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyniki XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 19-05-2017, 09:47
Wyniki XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów
Fot. Fotolia

Podczas X Euroforum Polskiego mleczarstwa odbyła się XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów.

Produkty oceniane były w 13 grupach:
- Sery holenderskie.
- Sery szwajcarskie i szwajcarsko – holenderskie.
- Sery nalewane (tylżycki i pochodne ).
- Sery pleśniowe ( z porostem i przerostem ).
- Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące ( w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia).
- Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone).
- Twarogi produkowane metodą tradycyjną.
- Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych.
- Serki twarogowe ziarniste.
- Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji.
- Pozostałe sery twarogowe.
- Sery topione.
- Mleczne nowości rynkowe – XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”.


Sposób oceny regulował Regulamin XXV KRAJOWEJ OCENY SERÓW i TWAROGÓW.
Oceny dokonały Zespoły Arbitrów i Komisja Superarbitrów pod przewodnictwem prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego powołane decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy

 

Laureatami zostali:

Grupa I. Sery holenderskie.

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za SER GOUDA O ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU 45% w s.m.

 

Grupa II . Sery szwajcarskie i szwajcarsko – holenderskie.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce za SER DOJRZEWAJĄCY "OKO NA ŻUBRA"

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za SER EMENTALER

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za SER KRÓLEWSKI BLOK

Spółdzielnia Mleczarska Ryki za SER RYCKI MAASDAM

Spółdzielnia Mleczarska Ryki za SER RYCKI EDAM WĘDZONY

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za SER WŁOSZCZOWSKI TYPU SZWAJCARSKIEGO

Proszkownia Mleka Sp. z o.o. za STAROPOLSKI SER Z DZIURAMI

 

Grupa III. Sery nalewane (tylżycki i pochodne ).

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za SER SALAMI W PLASTRACH

 

Grupa IV. Sery pleśniowe ( z porostem i przerostem ).

LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych za SER PLEŚNIOWY LAZUR BŁĘKITNY, porcja 100 g

 

Grupa V. Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące ( w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia).

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za SER CZARNA PERŁA DŁUGOJRZEWAJĄCY

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za SER JANTAR

 

Grupa VI. Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone).

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za MOZZARELLA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH