Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyrok w sprawie Constaru poznamy pod koniec czerwca

  • Autor: PAP
  • Data: 24-06-2011, 13:30

Sąd Okręgowy w Kielcach ogłosi 29 czerwca wyrok w sprawie oskarżonych o nieprawidłowości w produkcji Zakładów Mięsnych Constar. Sąd Rejonowy w Starachowicach skazał w 2009 r. pięć osób na kary po 8 miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata, a także 1000-złotowe grzywny.

Sprawa dotyczy m.in. procederu "odświeżania" zapleśniałych kiełbas, wykrytego przed sześcioma laty przez dziennikarzy.

Czworo z pięciorga oskarżonych prosiło w środę sąd drugiej instancji o uniewinnienie. Ich obrońcy, przyłączając się do tych wniosków, przekonywali sąd odwoławczy, że sąd pierwszej instancji nietrafnie ocenił materiał dowodowy, nie opisał precyzyjnie rzekomych nieprawidłowości w czynnościach zawodowych oskarżonych i nie wykazał przekonywująco w uzasadnieniu wyroku ich winy.

Z kolei prokurator poparł opinię starachowickiego sądu oraz jego uzasadnienie orzeczenia i opowiedział się za utrzymaniem wyroku.

Sąd w Starachowicach uznał w grudniu 2009 r. winnym byłego dyrektora fabryki - Marka C., ówczesnego powiatowego lekarza weterynarii w Starachowicach Witolda S., a także trzech inspektorów z powiatowego inspektoratu weterynarii - Małgorzatę M., Piotra Ś. i Janusza P., którzy byli oddelegowani do Constaru do kontrolowania procesu produkcji żywności.

Wobec Witolda S., Małgorzaty M., Piotra Ś. i Janusza P. sąd orzekł ponadto dwuletni zakaz zajmowania stanowisk kierowniczych, a Markowi C. zabronił przez ten okres zajmować funkcje kierownicze przy produkcji żywności. Na wszystkich nałożył również po 2315 zł kosztów sądowych. Janusz P. nie odwołał się od tego wyroku.

Sąd w Starachowicach podzielił stanowisko oskarżenia, że stosowana w zakładach Constar praktyka przyjmowania tzw. zwrotów z półki, sortowanie, przechowywanie w tym samym pomieszczeniu wyrobów przeznaczonych do utylizacji albo do dalszego spożycia, a także kierowanie części zwrotów do uzdatniania lub przeróbki, mogło być przyczyną niewłaściwej jakości zdrowotnej produktów wytwarzanych w starachowickim przedsiębiorstwie i produkty te mogły być zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

Proces w tej sprawie toczył się od lutego 2007 roku. Prokuratura wszczęła śledztwo w kwietniu 2005 r. - po doniesieniach "Rzeczpospolitej" i telewizji TVN. Ich dziennikarze wykryli, że w Constarze pracownicy "odświeżają" zapleśniałe kiełbasy, a na etykietach wędlin przedłużają termin ich ważności. Sąd przesłuchał ponad 150 świadków i zapoznał się z opiniami biegłych. Oskarżeni nie przyznali się do winy.

Po publikacjach mediów na ten temat inspekcja weterynaryjna wstrzymała konfekcjonowanie wędlin w starachowickich zakładach mięsnych, a rada nadzorcza spółki zdecydowała o wstrzymaniu całej produkcji i odwołaniu prezesa, i jednocześnie dyrektora zakładu. Po przeprowadzonych kontrolach produkcję wznowiono.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 475) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH