Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wytwórcy sera korycińskiego za oceną weterynaryjną

  • Autor: PAP
  • Data: 25-08-2013, 14:27

Pierwsi wytwórcy znanego sera korycińskiego chcą oceny weterynaryjnej swoich zakładów, by móc w ten sposób legalnie sprzedawać ser poza województwem podlaskim i przyległymi powiatami - poinformował PAP Marcin Bielec, przewodniczący zrzeszenia producentów sera korycińskiego.

To jedyny sposób na legalną sprzedaż, bo nie zmieniły się przepisy określające zasięg sprzedaży bezpośredniej mimo, że wytwórcy sera o to zabiegają - poinformowało PAP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wymóg zatwierdzenia wynika z przepisów UE - poinformowała PAP rzeczniczka ministerstwa Małgorzata Książyk.

Chodzi o poddanie zakładu kontroli i ocenie weterynaryjnej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku zakładów mleczarskich. Wiąże się to z wydatkami na inwestycje, szkoleniami, gromadzeniem dokumentacji. Pierwsi wytwórcy chcą się jednak temu poddać, wśród nich Marcin Bielec przewodniczący zrzeszenia producentów sera korycińskiego.

Bielec poinformował PAP, że trwają prace i szerokie konsultacje z udziałem producentów sera, jak taka ocena miałaby wyglądać, bo nie można porównać dużej mleczarni z małym zakładem. Podał przykład, że w mleczarni powinno być według wymogów urządzenie do pasteryzowania mleka, a ser koryciński jest produkowany z mleka, którego nie poddaje się pasteryzacji. Warunki zatwierdzenia weterynaryjnego muszą to uwzględniać.

Producenci sera korycińskiego skarżyli się we wrześniu 2011 roku premierowi Donaldowi Tuskowi, gdy odwiedził ich jeżdżąc po kraju "tuskobusem", że nie mogą legalnie sprzedawać tego produktu poza województwem podlaskim i przyległymi powiatami, bo takie są przepisy. Premier obiecał zajęcie się sprawą, powstał specjalny zespół w resorcie rolnictwa.

Wytwórcy sera korycińskiego są w grupie producentów prowadzących tzw. działalność marginalną, lokalną i ograniczoną. Zgodnie z rozporządzeniem ministra rolnictwa z 2010 r., nie mogą sprzedawać swoich wyrobów na ogólnopolskim rynku, a jedynie na rynek lokalny, czyli w województwie, w którym produkują i powiatach ościennych. Mogą sprzedać sery bezpośrednio klientowi albo pośrednikowi prowadzącemu handel detaliczny i to również tylko na terenie województwa i ościennych powiatów - tłumaczył wcześniej resort rolnictwa.

Resort rolnictwa "analizuje potrzebę i możliwości wprowadzenia zmian w przepisach krajowych z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego produkowanej w gospodarstwach rolnych, w tym dotyczących działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej". Książyk podkreśliła jednak, że "ewentualne zmiany, możliwe są jedynie w ograniczonym zakresie, z uwagi na to, że przepisy powinny być ustanowione na poziomie gwarantującym bezpieczeństwo konsumentów i powinny być zgodne z ideą prawa żywnościowego UE". "Nie mogą być one sprzeczne z jego postanowieniami" - poinformowała PAP Książyk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH