Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 07-11-2017, 16:09
Wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów
fot. Shutterstock

W pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. łączna wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła 567,0 mln EUR i była o 11,9% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Produkty mleczarskie były prawie wyłącznie kupowane na rynku unijnym - udział krajów trzecich stanowił zaledwie 0,5%. W ujęciu ilościowym obserwowano spadek wielkości zakupów produktów przeznaczonych głównie do dalszego przetwórstwa (mleka w proszku i mleka płynnego), podczas gdy import serów i twarogów, masła oraz jogurtów wzrósł - ocenia Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według danych MF (za MRiRW) wartość importu masła i tłuszczów mlecznych do Polski w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r., w relacji do analogicznego okresu 2016 r., zwiększyła się dwukrotnie do 63,3 mln EUR. Wielkość wzrosła natomiast o 36,5% do 12,8 tys. t. Masło i tłuszcze mleczne sprowadzane były głównie z Niemiec (4,4 tys. t) i Holandii (3,8 tys. t), z których zakupy wzrosły odpowiednio o 55 i 23%.

W pierwszych ośmiu miesiącach br. wartość importu serwatki zwiększyła się o 64% do 32,8 mln EUR, podczas gdy wolumen zwiększył się w większym stopniu – o 67% (r/r) do 68,4 tys. t.

Zwiększyła się także, o 23% (r/r) do 213 mln EUR (38% całkowitej wartości importu), wartość przywozu do naszego kraju serów i twarogów. Większy był także ich wolumen, o prawie 10%, i wyniósł 60,7 tys. t. Sery i twarogi były sprowadzane do Polski głównie z Niemiec, skąd pochodziło 44% całkowitego ich importu.

Wg danych Sparks, w okresie I-VIII br., w relacji do analogicznego okresu 2016 r., największą dynamiką wzrostu przywozu charakteryzowały się sery feta – ich import zwiększył się o 60%, jednak wolumen był niewielki, wyniósł 946 t. Należy natomiast zwrócić uwagę na 27-proc. wzrost wolumenu importu serów Gouda, których łączny przywóz wyniósł 10,2 tys. t, tj. 15% całkowitego przywozu serów i twarogów w tym okresie. Mniejszy był natomiast, o 12%, import Mozzarelli – ukształtował się na poziomie 7,9 tys. t.

Mimo mniejszego, o 20%, wolumenu przywozu mleka i śmietany płynnej (wraz z mlekiem przerzutowym),  wartość jego importu była o 23% większa niż w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. i wyniosła 99 mln EUR. Z Litwy zakupiono 63,5 tys. t mleka płynnego, czyli o 28% mniej niż przed rokiem. Wartość importu mleka w proszku obniżyła się w relacji rocznej o 32% do 105 mln EUR, a wolumen zmniejszył się o 22% do 63 tys. t. Większość (63%) zakupionego mleka w proszku pochodziła z Niemiec.

Z uwagi na wyższą o 43% wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski, w pierwszych ośmiu miesiącach br. dodatnie saldo handlu zagranicznego, w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, uległo poprawie z 423 do 760 mln EUR . Warto jednak zauważyć, że wciąż było niższe (o 36 mln EUR) niż w pierwszych ośmiu miesiącach 2014 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH