Wzrost cen artykułów mleczarskich dopiero w drugiej połowie 2016 roku

Zagrożeniem dla wzrostu popytu na artykuły mleczarskie może być pogarszająca się sytuacja gospodarcza Chin i dalsza dewaluacja juana, która może być przeszkodą w zwiększeniu zakupów artykułów mleczarskich ze strony Państwa Środka - mówi Paweł Wyrzykowski, analityk BGŻ BNP Paribas.
Jak wskazuje Wyrzykowski, 5 stycznia na pierwszej w 2016 r. aukcji produktów mleczarskich przeprowadzonej na platformie internetowej Global Dairy Trade (prowadzonej przez nowozelandzką Fonterrę), w relacji do poprzedniej aukcji z 15 grudnia 2015 r., odnotowano spadek cen artykułów mleczarskich o 1,6 proc. do 2458 USD/t. Był to poziom o 9,3 proc. niższy od notowanego przed rokiem.
Analityk zauważa, że spadek cen artykułów mleczarskich determinowany był przede wszystkim obniżeniem cen kontraktów na pełne mleko w proszku – o 4,4 proc. do 2210 USD/t i odtłuszczone mleko w proszku – o 0,8 proc. do 1 890 USD/t. W porównaniu z poprzednią aukcją podrożało m.in. masło – o 6,7 proc. do 3314 USD/t, kazeina o 3,9 proc. do 4736 USD/t oraz sery Cheddar o 3,4 proc. do 2964 USD/t.
Zdaniem Wyrzykowskiego dowodów do uwidocznienia poprawy sytuacji cenowej na światowym rynku mleczarskim nie dostarczają też dane publikowane przez FAO. - W grudniu 2015 r. indeks światowych cen artykułów mleczarskich FAO obniżył się o 1,0 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem w wyniku niższych cen pełnego mleka w proszku spowodowanych zmniejszonym popytem. Zwiększone zainteresowanie masłem ze strony Bliskiego Wschodu, Ameryki Północnej i Afryki Północnej spowodowało w grudniu 2015 r. wzrost cen tego artykułu o 3 proc. - dodaje.
Według FAO, w całym 2015 r., w porównaniu z 2014 r., światowe ceny artykułów mleczarskich obniżyły się przeciętnie o 28,5 proc. (do najniższego poziomu od 2009 r.), podczas gdy ogólny poziom cen artykułów żywnościowych obniżył się o 18,7 proc.
Według eksperta podobne kierunki zmian cen artykułów mleczarskich wynikają też z danych USDA. - W portach Oceanii pod koniec grudnia 2015 r. ceny masła, w porównaniu z końcem listopada ub.r. wzrosły o ponad 5 proc. do 2900-3300 USD/t, podczas gdy ceny pełnego mleka w proszku obniżyły się o 6,7 proc. do 2000-2200 USD/t. Ceny sera Cheddar wzrosły nieznacznie – o 0,8 proc. do 3050-3300 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku nie zmieniły się (1725-2050 USD/t). W porównaniu z poprzednim rokiem ceny wszystkich produktów pozostają niższe – OMP o 21,4 proc., PMP o 14,3 proc., serów Cheddar o 14,2 proc., a masła o 11,4 proc.
Wyrzykowski zauważa, że według najnowszych prognoz Rabobanku wzrost cen artykułów mleczarskich nastąpi dopiero od II połowy 2016 r. - W III kwartale br. ceny pełnego mleka w proszku w Oceanii mają wzrosnąć do 2700 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku do 2200 USD/t. W ostatnim kwartale przewidywane są dalsze podwyżki cen tych artykułów - dodaje analityk.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!