Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost cen PMP i spadek OMP na aukcji Fonterry

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-04-2016, 10:59
Wzrost cen PMP i spadek OMP na aukcji Fonterry
fot.PTWP

Dnia 5 kwietnia 2016 roku na otwartej po raz 161 aukcji internetowej platformy handlowej Global-DairyTrade (GDT), po odnotowanej przed trzema tygodniami zniżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, notowania nieco się ustabilizowały. Nastąpiły zniżki cen masła, maślanki w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku, które zrekompensowały zwyżki cen bezwodnego tłuszczu mlecznego, sera cheddar, laktozy, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku – informuje FAMMU/FAPA.

Najbardziej dynamicznie wzrosły notowania cheddara i kazeiny natomiast najdynamiczniejszy spadek dotyczył ceny maślanki w proszku. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była niższa zaledwie o 0,1% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 2,188 tys. USD/t (o 56,6% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu). Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 0,6% taniej niż na poprzednim przetargu (15 marca) osiągnęły poziom 1,72 tys. USD/t (chociaż za kontrakty na sierpień płacono o 4,3% więcej niż przed trzema tygodniami).

Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 81 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 1 marca 2016 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,1% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,01 tys. USD/t (za kontrakty maj 2016 roku płacono nawet o 5,4% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było zatem wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 292 USD/t.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano dynamiczną, niemal 14% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 2,78 tys. USD/t. Z najnowszych danych finansowych Fonterry wynika, że pomimo trudnych warunków na rynku mleka, największa spółdzielnia mleczarska na świecie w pierwszej połowie sezonu 2015/2016 podwoiła zysk netto. Zysk po opodatkowaniu wyniósł 409 mln NZD (ok. 238 mln EUR), wobec 183 mln NZD przed rokiem.

Brak równowagi pomiędzy podażą i popytem na światowym rynku mleka spowodował spadek cen do wartości nieakceptowalnych dla gospodarstw mlecznych. Jednak według przewodniczącego Fonterry, jeszcze w tym roku ceny powinny wzrosnąć.

Prognoza ceny płaconej producentom za kilogram suchej masy mlecznej w bieżącym sezonie to 3,90 NZD (około 2,39 EUR) wobec wcześniejszej ceny 4,15 NZD. Spadek cen spowodował, że wielu spośród ponad 10 tys. rolników - spółdzielców stara się produkować więcej mleka niż poprzednio. Do Fonterry dostarczono o 8% więcej mleka niż przed rokiem.

Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 19 kwietnia 2016 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH