REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce i UE

  • Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 23-08-2016, 15:56
Wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce i UE
Fot. PTWP

W Polsce, w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia 2016 r., obserwowane były dalsze wzrosty cen uzyskiwanych przez producentów za główne przetwory mleczarskie - podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Według danych monitoringu cen MRiRW, w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia, w porównaniu ze średnimi cenami w lipcu br. ceny zbytu serów Gouda wzrosły o 7,7 proc. do 11,64 zł za kilogram, a Edam o 5,7 proc. do 11,64 zł za kilogram. Masło w tym okresie podrożało o 5,1 proc. do 13,35 zł za kilogram, a odtłuszczone mleko w proszku o 1,5 proc. do 7,24 zł za kilogram.

W porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, masło podrożało o 17,1 proc., sery o 13,4 proc., a OMP o 1,4 proc.. Należy jednak mieć na uwadze, że tylko ceny masła są obecnie na poziomie zbliżonym do średniej z ostatnich pięciu lat. Ceny serów natomiast są o 10 proc., a OMP o 25 proc. niższe od średniej pięcioletniej. 

Ekspert BGŻ BNP Paribas podkreśla, że obserwowane ostatnio podwyżki cen zbytu przetworów mleczarskich znalazły swoje odzwierciedlenie we wzroście cen skupu mleka. Według danych GUS, w lipcu br. przeciętna cena netto skupu mleka w Polsce wyniosła 101,28 zł za 100 l i była o 1,3 proc. wyższa niż w czerwcu br., podczas gdy w ostatnich pięciu latach średnia cena skupu mleka w lipcu była o 0,4 proc. niższa niż w czerwcu.

Ostatnie wzrosty cen przetworów mleczarskich w Polsce są zbieżne z tendencjami panującymi w UE i na świecie. Według danych Eurostat w dwóch pierwszych tygodniach sierpnia 2016 r. w porównaniu z lipcem br. ceny masła wzrosły o 7,5 proc. serów Edam o 6,9 proc., Gouda o 5,9 proc. a OMP o 2,1 proc.. W porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem masło było o 13,4 proc. droższe, sery Edam podrożały o 7,7 proc. a OMP o 2,7 proc.. Niższe natomiast, o 0,9 proc. były cen serów Gouda.

- Należy zauważyć, że zarówno w przypadku Polski, jak i UE, największe podwyżki cen dotyczyły masła i serów, czyli produktów, których eksport z UE w pierwszym półroczu 2016 r. był znacznie większy niż w analogicznym okresie przed rokiem - komentuje  Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH