Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-01-2013, 11:08
Wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich
Wysoki skup mleka przełożył się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich

Grudzień ubiegłego roku był kolejnym już miesiącem, w którym dynamika wzrostu skupu mleka w Polsce wyraźnie hamowała. Według danych GUS, w tym okresie dostawy surowca do mleczarni wyniosły 740,4 mln litrów, tj. zaledwie o 0,3 proc. więcej w relacji rocznej.

Jeszcze w I półroczu ubiegłego roku przyrosty produkcji względem 2011 r. sięgały 10%.

Ogółem w 2012 r. skup mleka ukształtował się na poziomie 9524,3 mln l, czyli o 6% wyższym niż w analogicznym czasie 2011 roku - są to na razie dane wstępne, które zostaną prawdopodobnie skorygowane.

Bardzo możliwe zatem, że w tym roku kwotowym (2012/2013) Polska jednak nie przekroczy przyznanej kwoty mlecznej lub przekroczenie będzie minimalne.

Ubiegłoroczny, rekordowo wysoki skup mleka przełożył się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W ciągu dwunastu miesięcy 2012 r. w zakładach mleczarskich zatrudniających powyżej 49 osób, mniej wytworzono jedynie jogurtów - o prawie 4%, łącznie 464,4 mln l - prawdopodobnie ze względu na osłabienie popytu na rynku wewnętrznym. W pozostałych przypadkach notuje się już dodatnie dynamiki zmian.

W największym stopniu zwiększono produkcję serów dojrzewających - o ponad 11% do rekordowego poziomu 306 tys. ton. Istotnie zmniejszył się zatem dystans dzielący ten produkt od sera świeżego, którego w ubiegłym roku wytworzono o zaledwie 3% więcej, niż przed rokiem (377 tys. t).

W I półroczu 2012 r. dość dynamicznie przyrastała produkcja mleka w proszku. W II połowie roku trend ten wyhamował, ale już sam grudzień przyniósł ponad 33% wzrost produkcji w relacji rocznej.

Ostatecznie, w okresie styczeń-grudzień zakłady mleczarskie łącznie wytworzyły 149 tys. t mleka w proszku, tj. o ponad 3% więcej niż w 2011 roku.

W odniesieniu do masła sytuacja jest dość zbliżona. W 2012 r. jego produkcję zwiększono o około 3% do 173 tys. t, w tym w samym grudniu o ponad 16% r/r. W analizowanym okresie mleczarnie wytworzyły też o ponad 5% więcej niż rok wcześniej śmietany (łącznie 225 mln l) i o niespełna 1% więcej mleka płynnego (2635 mln litrów).

Szacujemy, że w tym roku przerób mleka również wzrośnie, ale już nieznacznie. Przede wszystkim będzie to wynikiem problemów z dostępem do surowca ze względu na osiągnięcie limitu wyznaczonego przez kwotę mleczną. Jednocześnie silne spowolnienie gospodarcze w Polsce może przełożyć się na spadek popytu na część artykułów mlecznych - głownie chodzi tu o tzw. galanterię mleczną. Naszym zdaniem czynnikiem sprzyjającym sprzedaży może być w dalszym ciągu eksport.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH